Kijkers worden wederom verrast op visuele illusies

6 juli 2016

Het duo Sarcone & Waeber heeft weer een forse hoeveelheid bedriegende visuele illusies weten te ontwerpen en te tekenen. Eigenlijk is er geen sprake van bedrog bij het kijken naar de voorstelling op de vaak frisse afbeeldingen. Onze hersenen brengen ons soms volkomen in de war, omdat we menen iets geheel anders te zien dan wat de ontwerper echt heeft bedoeld. Of heeft die ontwerper juist iets vreemds getekend om ons op het verkeerde been te zetten?

Kijkers worden wederom verrast op visuele illusies

Fantastische Optische Illusionen

De schatten aan optische illusies in deze Duitse vertaling van de eerder verschenen uitgave worden op een begrijpelijke wijze toegelicht in een inleidend artikel. Daarbij is er veel aandacht voor de oorsprong van het verschijnsel van visuele illusies en het bewuste ontstaan ervan door de wijze en het functioneren van onze waarneming. In het kleurrijk uitgevoerde boek maakt de lezer kennis met verrassende variaties op een voor velen reeds bekend thema van optische bedrog en optische illusies.

Ruim 150 fascinerende verwisselingen en ongeloofwaardige beeldraadsels geven de lezers een boeiend en vermakelijk beeld over de mogelijkheden om iedereen eens flink in het ootje te nemen. De auteurs kiezen regelmatig voor het bewerken van de klassieke vormen van visuele illusies en laten een schat aan varianten passeren. De plaatjes en raadsels zijn verdeeld in zes samenhangende groepen en de vragen en opdrachten zijn aan het eind van elke groep verklaard. Alle interessante soorten verwisselingen staan er in. Het boek sluit af met een overzicht van klassieke illusies.

ISBN 978-3-85003-192-9, “Fantastische Optische Illusionen”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Tosa Verlag, 2008, 161 pagina’s.


Gerelateerde artikelen