Kijkje achter de schermen van Museum Kunstpalast

12 februari 2023

Het Literatuurbureau NRW geeft al enkele jaren een brochurereeks uit onder de titels “Museumsschreiber Düsseldorf” en “Museumsschreiber NRW”, met de steun van Stadtwerke Düsseldorf AG en het Kulturamt Düsseldorf, en vanaf 2012 met steun van de Kunststiftung NRW.

Kijkje achter de schermen van Museum Kunstpalast

Museum Kunstpalast

In de nieuwsbrief Optische Fenomenen bespraken wij al een groot aantal brochures, die telkens in een compacte vorm verschenen. De productie van deze kunstzinnige informatiebronnen wordt georganiseerd door de bevriende uitgever Georg Aehling via zijn uitgeverij Edition Virgines.

Geselecteerde auteurs schrijven elk een informatieve literaire tekst over de collectie van een van de Düsseldorfse musea. De resulterende teksten zijn net zo divers als de musea zelf: essays, gedichten, verhalen, wetenswaardigheden en veel foto’s. Alle delen worden na de productie ervan gepresenteerd door lezingen in de musea.

De auteur van de uitgave “Kunstpalast” is het museum ingedoken en bezocht voornamelijk de “verborgen” kunstcollecties in kelders en opslagruimten van het enorme complex van Museum Kunstpalast. Over de naamgeving geeft een interessant essay een uitgebreide verklaring over een combinatie van museum, kunst en paleis.

In 1902 werden de eerste bouwwerkzaamheden voor het complex gestart. Pas vele jaren later werd de naam Kunstpalast gegeven aan dit gewaardeerd kunstinstituut. De auteur beschrijft de feiten en gebeurtenissen uit de geschiedenis op een boeiende wijze en de kunst van het verzamelen.

ISBN 978-3-934268-83-8, “Museum Kunstpalast”, Barbara Köhler, Verlag XIM Virginis, 2011, 48 pagina’s, € 9,90.


Gerelateerde artikelen