Optische illusies inspireren de scholieren tot activiteiten (2)

3 februari 2023

Visuele en optische illusies en andere fenomenen gebruiken de manier waarop het oog en de hersenen werken en hoe ze op elkaar inwerken om uiteindelijk het beeld van een illusie te creëren die dan niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het verschijnsel van optisch bedrog is geboren. Al in de 19e eeuw raakte men al betoverd door het toen al aanwezige optisch speelgoed en de demonstraties van het spel met illusies en optisch bedrog.

Optische illusies inspireren de scholieren tot activiteiten (2)

Kunst 5-10 Optische Täuschung

Deze historische fascinatie voor het spel met bedrog heeft tot op de dag van vandaag zijn verkregen positie en aantrekkingskracht niet verloren. Met de voor het onderwijs zeer nuttige publicatie worden ook studenten geprikkeld en aangemoedigd om de basismechanismen van actie-reactie te onderzoeken om zelf optische illusies te creëren. Simpele middelen zijn vaak al voldoende om visuele perceptie een belangrijke rol te laten spelen.

Dus veel ideeën zijn ook toepasbaar in een schoolcontext. De artikelen in het tijdschrift geven de lezers een interessante verscheidenheid aan suggesties voor het implementeren van het onderwerp in kunstlessen en belonen de leerlingen met opwindende ervaringen en uiterst verrassende eindresultaten. Een compleet pakket met verbazingwekkende illusies en visuele ervaringen voor alle andere liefhebbers van de wereld tussen schijn en werkelijkheid, echt en onecht en bewuste en onbewuste visuele waarnemingen.

Optische illusies inspireren de scholieren tot activiteiten (2) - 2
Een bekende optische illusie uit de categorie van het visueel bedrog in grootte. Het blauwe rondje aan linker zijde lijkt flink kleiner dan het blauwe rondje aan de rechter zijde. Een illustratie uit de poster van met materiaalpakket.

In haar introductie op de presentatie van het thema geeft auteur Melanie Appelt een beeld van verschijningsvormen van optisch bedrog in alledaagse praktijksituaties, zoals in de kunst, op een platvlak en in de ruimte. Aandacht is er tevens voor het optische speelgoed van vroeger, maar dan in een moderne uitvoering. Elk specifiek onderdeel is gedetailleerd uitgewerkt en bevat een schat aan mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. (Wordt vervolgd).

Kunst 5-10 Optische Täuschung, themapakket tijdschrift Kunst 5-10 nr.68, Melanie Appelt en Katja Heckes, Friedrich Verlag, 2022, 48 pagina’s + materiaalpakket met werkbladen en posterbladen, bestelnrs. 19368 en 19768.