Piet Mondriaan speelde met fotografische beeldvorming

28 januari 2023

Beeldend kunstenaar Piet Mondriaan was zich bewust van de kracht die uitgaat van een foto van jezelf. Het is bekend dat hij zich gedurende zijn carrière geregeld liet fotograferen in zijn atelier en vooral als een serieuze eenling. Uit de vele nagelaten foto’s uit zijn privéleven blijkt dat de ‘vader van de abstractie’ eigenlijk ook wel een lossere en sociale uitstraling liet zien.

Piet Mondriaan speelde met fotografische beeldvorming

Mondriaan en fotografie. De kunstenaar in beeld

Het Fotomuseum Den Haag toont bezoekers tot en met 21 mei 2023 in de fototentoonstelling ”Strike a Pose | Mondriaan en fotografie” aan de hand van een serie van zeventig foto’s de opvallende rol die fotografie speelde in het kunstzinnige en privéleven van Mondriaan (1872-1944).

Foto’s van fotografen van naam zijn afgewisseld met nooit eerder getoonde snapshots die een zeldzaam inkijkje geven in het privéleven van een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw. Het beeld dat we vandaag de dag van Mondriaan hebben is die van een iets wat stijve man. Kaarsrecht en met de lippen op elkaar poseert hij voor de camera. Vaak staat hij in zijn atelier met op de achtergrond één of meer van zijn abstracte werken met de bekende horizontale en verticale lijnen.

Piet Mondriaan speelde met fotografische beeldvorming - 2 Piet Mondriaan speelde met fotografische beeldvorming - 3 Piet Mondriaan speelde met fotografische beeldvorming - 4

Al tijdens Mondriaans leven verschijnen zijn foto’s in kranten en tijdschriften. Gelijktijdig met de opening van de fototentoonstelling is de bijbehorende publicatie “Mondriaan en fotografie. De kunstenaar in beeld” beschikbaar gekomen. In de directe omgeving van het Fotomuseum Den Haag bevindt zich het Kunstmuseum Den Haag op nr. 41 met de expositie “Escher - Andere wereld” t/m 10 september 2023.

Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43, NL-2517 HV Den Haag, www.fotomuseumdenhaag.nl.


Gerelateerde artikelen