René Magritte ontwierp een schat aan iconische objecten

15 januari 2023

De kunstwerken van de Belgische kunstschilder René Magritte (1898-1967) zijn wereldberoemd geworden in de kunstwereld. Van bijzondere betekenis daarin zijn tevens de beroemde kunstzinnige ontwerpen van combinaties van woord en beeld, zoals zijn werk ‘Ceci n’est pas une pipe’.

René Magritte ontwierp een schat aan iconische objecten

Magritte’s Apple

Maar ook buiten die wereld worden vele werken van Magritte afgebeeld en vormt het samenspel tussen beeld en woord bij de grafisch ontwerper voor inspiratie. Zo kreeg de auteur van het boek voor jongeren “Magritte’s Apple” inspiratie om de bijdragen van Magritte om kunst leuk en aantrekkelijk te maken, op een geheel eigen manier in woord en beeld te brengen.

Hij bedacht het fictieve leven van kunstenaar René, die droomde van een leven als een gewaardeerd kunstenaar. De droom, de belevenissen en de resultaten zijn op een leerzame wijze in beeld gebracht. De slapende man genaamd René zweeft door een wereld van dromen en verbeeldingskracht en vervult zijn verlangen om schilder te worden - van appels en hoeden, appelhoeden, appel-dit en appel-dat.

Op zijn schilderijen zijn bladeren lippen, baguettes neuzen, is de rechterkant nooit boven en is de bovenkant nooit beneden. Geïnspireerd door de kunstwerken van René Magritte, ontwierp Klaas Verplancke een aantal vergelijkende afbeeldingen van de grillige en subversieve illustraties. Hij schreef bovendien prikkelende woorden bij zijn ‘net als Magritte’ afbeeldingen. Het geheel aan alledaagse voorwerpen en woorden zijn zo gerealiseerd dat kinderen aan het lachen en denken worden gezet.

ISBN 978-0-500-65103-2, “Magritte’s Apple”, Klaas Verplancke, Thames & Hudson, 2016, 33 pagina’s.


Gerelateerde artikelen