Jean Tinguely is meester in het laten bewegen van kunst

11 januari 2023

De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) is door zijn kinetische kunstwerken een van de belangrijkste pioniers van deze kunstvorm na 1950. Het mooie Museum Tinguely heeft de grootste collectie van zijn werken ter wereld. Een selectie daarvan is permanent te zien in de vorm van vroege, filigraanreliëfs tot en met monumentale machinesculpturen uit de 80-jaren.

Jean Tinguely is meester in het laten bewegen van kunst

Museum Tinguely in het Zwitserse Bazel.

Wij bezochten het museum en namen meerdere kunstboeken mee. De compacte museumgids neemt je mee door een van de meest bijzondere musea ter wereld, waar elk bezoek een belevenis wordt. De gids presenteert hoogtepunten uit de collectie werken van Jean Tinguely in de context van hun creatief ontstaan. Zijn biografie beschrijft de Zwitserse kunstenaar als een van de belangrijkste trendsetters te midden van de artistieke avant-garde rond 1960.

Aan de hand van ruim honderd foto's uit het bijna veertigjarige oeuvre van de machinekunstenaar maakt de lezer kennis met Tinguely, zijn werk en zijn belangrijkste metgezellen, waaronder Eva Aeppli, Yves Klein, Niki de Saint Phalle en Daniel Spoerri. Met Niki de Saint Phalle begint hij in 1959 een heftige liefdesaffaire, een huwelijk in 1971 en een langdurige vriendschap.

Jean Tinguely is meester in het laten bewegen van kunst - 2 Jean Tinguely is meester in het laten bewegen van kunst - 3 Jean Tinguely is meester in het laten bewegen van kunst - 4

Het tijdschrift DADA Tinguely geeft op leerzame kunstzinnige wijze een beeld van zijn buitengewone en fantasierijke kunst. Speciaal voor jeugdige bezoekers is een kunstgids gemaakt met eenvoudige tekst. Een bezoek aan het Museum Tinguely en de beeldentuin is absoluut aan te raden.

Museum Tinguely, Paul Sacher-Anlage 1, CH-4002 Basel, www.tinguely.ch.


Gerelateerde artikelen