Kunstwerken in de Sixtijnse Kapel laat iedereen verbazen (2)

28 december 2022

In 1505 sloeg Julius II, de neef van Sixtus IV, een nieuwe richting in. Hij was sterk gefascineerd door het wonderbaarlijke talent van de Italiaanse kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter Michelangelo Buonarroti, destijds een jonge Florentijnse beeldhouwer, ontbood Julius II hem naar Rome en gaf hem de opdracht het plafond van de Sixtijnse Kapel te beschilderen.

Kunstwerken in de Sixtijnse Kapel laat iedereen verbazen (2)

The Sistine Chapel

Twee decennia later keerde Michelangelo terug om de voorstelling van “Het Laatste Oordeel” te schilderen op de muur achter het altaar. Het revolutionaire schilderwerk van Michelangelo week radicaal af van de traditie en markeerde een keerpunt in de geschiedenis van de westerse kunst.

Kunstwerken in de Sixtijnse Kapel laat iedereen verbazen (2) - 2
Schepping van Adam, Michelangelo, fresco, detail uit de geweldig mooie plafondschildering in de Sixtijnse Kapel; illustratie uit The Sistine Chapel.

Het is met stip een van de bekendste kunstzinnige binnenruimten ter wereld, vanwege de beroemde fresco's van Michelangelo en omdat het de ruimte is waar in conclaaf de kardinalen bijeenkomen om een nieuwe paus te kiezen. “The Sistine Chapel” leest als een geweldige avontuurlijke en kunstzinnige roman over een iconisch renaissance project. Het kunstboek bevat afbeeldingen en details van schilderwerken.

ISBN 978-1-5095-4923-8, “The Sistine Chapel”, Antonio Forcellino, Polity Press, 2022, 246 pagina’s, € 30,90.


Gerelateerde artikelen