Huizen als een creatieve en kunstzinnige referentiebron

19 december 2022

In Galerie Boisserée vond een boeiende expositie plaats over een veelbesproken en aantrekkelijk onderwerp onder de titel “Häuser - Houses”. Het weergeven van huizen en andere bouwwerken is al sinds de 16e eeuw een zelfstandige uitingsvorm in de schilderkunst.

Huizen als een creatieve en kunstzinnige referentiebron

Galerie Boisserée

Terwijl architecturale afbeeldingen voorheen vooral dienden als een manier om ruimte te creëren en perspectief en diepte in beelden weer te geven, kreeg de pure architecturale schilderkunst een eigen inhoud als een onafhankelijk onderwerp. De fascinatie voor deze vorm van representatie is door de eeuwen heen ongebroken gebleven en daarom zijn huizen en gebouwen ook een belangrijke picturale inhoud in de hedendaagse kunst.

In de expositie werden klassieke posities van Tom Wesselmann of Joan Hernández Pijuan moderne interpretaties van Peter Doig of Alex Katz. Ook werden werken van Christo & Jeanne-Claude getoond, die door hun ‘verpakkingen’ aanvankelijk het tegenovergestelde van architecturale representaties lieten zien, maar daardoor meer aandacht voor het gebouw kregen. Werken van Tom Hammick, Franziskus Wendels of Mauricio Salcedo zorgen voor heel verschillende, eigentijdse impulsen. In het geval van Ralph Fleck en Patrick Hughes hebben de afgebeelde huizen een artistiek doel.

Huizen als een creatieve en kunstzinnige referentiebron - 2

Terwijl Fleck overging van schilderen tot de uiteindelijke picturale vorm, gebruikte Hughes de huizen voor zijn dynamische werken. De werken van Josef Albers en Imi Knoebel lieten zien hoe verrassend de representatie van een huis kan worden opgelost in abstractie. De foto's van José María Mellado gaan over het echte huis, als een door de mens gemaakt bouwwerk in de natuur, terwijl Julian Opie echo’s van computeranimatie gebruikt voor zijn kijk op architectuur. De catalogus vult de expositie uitstekend aan.

Galerie Boisserée, Drususgasse 7-11, D-50667 Keulen, www.boisseree.com.


Gerelateerde artikelen