Een kunstzinnig rendez-vous met grote kunstverzameling (2)

14 december 2022

De curatoren hebben een strikte chronologie en een overkoepelend algemeen thema vermeden. Kunst gaat namelijk niet voort langs lijnen van ontwikkeling die worden naverteld, maar put uit meer omvattende referentiesystemen op het moment van ontstaan, die ofwel gerelateerd zijn aan het heden, retrospectief of gericht zijn op de toekomst.

Een kunstzinnig rendez-vous met grote kunstverzameling (2)

Rendezvous mit der Sammlung

Op drie verdiepingen worden werken van kunstenaars van verschillende generaties zo gepresenteerd dat voor bezoekers een beeldvergelijking mogelijk is. Er ontstaan constellaties die, in plaats van een klassieke kijk op kunstgeschiedenis, een diverse nevenschikking van denkwijzen, thema's en artistieke media presenteren. Het totaal van 166 werken van 128 kunstenaars is gepresenteerd op ongeveer 2.000 m² tentoonstellingsruimte.

Op de eerste verdieping zijn werken van maatschappelijke relevantie te zien. Andere werken behandelen aspecten die decennialang van centraal belang zijn geweest voor kunst - of het nu gaat om kunsthistorische referenties, de kunstmarkt zelf, vragen over de natuur, het lichaam of sociaal geslacht.

Een kunstzinnig rendez-vous met grote kunstverzameling (2) - 2
Sfeerbeeld uit de expositie. Foto: Christoph Fuchs. Op de voorgrond een sculptuur van Peter Weihs met de titel “Ausflug von Schwarz” uit 1969. Op de achtergrond een schilderij van Sebastian Koch met de titel “Schlingfiester VI” uit 2020.

Op de tweede verdieping voeren kunstenaars cultische riten en hedendaagse heiligenbeelden op of onderzoeken ze de veronderstelling dat kunst zelfs vandaag de dag een soort vervangende religie zou kunnen zijn. De bovenste verdieping behandelt vragen over licht en structuur. In de kunst na 1960 is het gebruik van licht steeds meer zichtbaar. De mooie catalogus maakt het geheel compleet.

ISBN 978-3-99126-136-0, “Rendezvous mit der Sammlung”, Gerda Ridler en Alexandra Schantl, art edition Verlag Bibliothek der Provinz, 2022, 320 pagina’s, € 34,90.

Landesgalerie Niederösterreich, Museumplatz 1, A-3500 Krems an der Donau, www.lgnoe.at/rendezvous.


Gerelateerde artikelen