Een kunstzinnig rendez-vous met grote kunstverzameling (1)

13 december 2022

Met zijn unieke bouwkundige vormen en uitstraling staat de Landesgalerie Nieder-Österreich voor innovatieve en revolutionaire kunst. Het museum is een podium voor de kunstcollecties van de deelstaat Neder-Oostenrijk, voor lokale kunstenaars en voor internationale kunst en projecten. De kunstcollectie van de deelstaat Neder-Oostenrijk kijkt terug op een 120-jarige geschiedenis, die nu ook in relatie staat tot het jubileum van het 100-jarig bestaan van Neder-Oostenrijk.

Een kunstzinnig rendez-vous met grote kunstverzameling (1)

Rendezvous mit der Sammlung

Honderd jaar geleden werd deze deelstaat in het jaar 1922 afgescheiden van Wenen, waarna er twee onafhankelijke deelstaten ontstonden. Als bijdrage aan “100 jaar Neder-Oostenrijk” toont het museum in de tentoonstelling “Rendez-vous met de collectie. Kunst van 1960 tot vandaag” een representatieve hoeveelheid uit een opgebouwde kunstcollectie van meer dan 72.000 werken uit de periode na 1960.

De tentoonstelling bevat werken van 128 geselecteerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Alles is nog te bewonderen tot en met 5 februari 2023 in meerdere ruimten verdeeld over drie verdiepingen van de hypermoderne behuizing in Krems. De kunstwerken variëren van grootformaat schilderijen tot sculpturale werken en video’s tot textielkunst. Veel hiervan is nog nooit eerder tentoongesteld.

De werken zijn bovendien nog ingedeeld in royaal ontworpen thematische en stilistische groepen over de drie verdiepingen. Onder de 128 geselecteerde kunstenaars bevinden zich prominente vertegenwoordigers in de kunstwereld. Maar ook werk van talentvolle kunstenaars die nog moeten worden ontdekt, zoals Ona B., Renate Bertlmann, Max Boehme, Gelitin, Bruno Gironcoli, Jakob Lena Knebl, Franziska Maderthaner, Brigitte Kowanz, Hermann Nitsch, Florentina Pakosta, Erwin Wurm, Arnulf Rainer, Eva Schlegel, Deborah Sengl, Daniel Spoerri, Leo Zogmayer en nog veel meer, zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-99126-136-0, “Rendezvous mit der Sammlung”, Gerda Ridler en Alexandra Schantl, art edition Verlag Bibliothek der Provinz, 2022, 320 pagina’s, € 34,90.

Landesgalerie Niederösterreich, Museumplatz 1, A-3500 Krems an der Donau, www.lgnoe.at/rendezvous.


Gerelateerde artikelen