Kinderen leren sneller door experimenteren met illusies

26 februari 2017

Bij ons bezoek aan de stand van Groupe Bayard op de Frankfurter Buchmesse 2016 ontvingen wij ter beoordeling het Franse experimentenboek Ouvre L’Oeil. Het bijzondere boek met afmetingen van 255 x 280 mm heeft een afwijkend ISBN- nummer en is nog niet in de winkel verkrijgbaar. Door de forse afmetingen is de scan van de voorzijde kleiner uitgevallen. Ons testexemplaar is verder compleet en bevat 18 experimenten met illusies en een serie beeldbewegingen.

Kinderen leren sneller door experimenteren met illusies

Ouvre L’Oeil

Het kijk- en doespel begint al aan de voorzijde van deze heel mooi ontworpen educatieve uitgave. Door een inliggende ring te draaien ontstaan zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde van de omslag fascinerende beeldmotieven. Kinderen lezen op elke pagina een bijbehorende vertelling over het fenomeen van de optische illusie. In het boek is een klein kaartje opgenomen dat leuke beeldverschuivingen laat zien, die gebaseerd zijn op interferentie en het Moiré-effect.

Met het verschuiven van het transparante streepjespatroon ontstaan er bewegingen. Er zijn klapkaarten die na het omklappen een nieuwe illusie laten zien. Door aan lipjes te trekken klappen plaatjes om en komen streepjespatronen tevoorschijn. Ook zijn er leuke variaties op klassieke optische illusies. Kleurcontrasten en optisch bedrog worden getoond door omklapbare strookjes, waardoor het bedrog duidelijk is. Enkele pop-up plaatjes maken het boek extra aantrekkelijk. Een geweldige uitgave met veel toekomst.

ISBN 979-102-760-211-7, “Ouvre L’Oeil”, Matthias Malingrëy, Éditions Tourbillon, 2016, 12 pagina’s met 18 experimenteerstations.


Gerelateerde artikelen