Boekje vol met stickers geeft plezier met optische illusies

24 februari 2017

Om kinderen al op een speelse wijze kennis te laten maken met het effect van optische illusies en optisch bedrog heeft de uitgever van verschillende boekjes met de mooiste illusies nu ook een stickerboekje laten ontwerpen om actief om te gaan met een breed assortiment klassieke illusies. Auteur Sam Taplin heeft rondom herkenbare vormen van illusies kleine verhaaltjes toegevoegd en door illustrator Matt Durber zijn de kleurrijke basisvormen van de met stickers te voltooien illusies tevens voorzien van figuren van dieren.

Boekje vol met stickers geeft plezier met optische illusies

First Sticker Book Optical Illusions

Zo zijn in feite visuele opdrachten ontstaan om al plakkend stap-voor-stap te bouwen aan de optische illusies. Al spelenderwijs maken kinderen kennis met verrassende visuele fenomenen, zoals het verschuiven van naast elkaar liggende figuren bij het staren naar beide figuren. Met de grootte illusie worden enkele proefjes gedaan. De eindresultaten zal elke speler verbazen en aanleiding geven om alles zelf te meten. In meerdere experimenten speelt contrast een belangrijke rol om leuke effecten te bereiken.

Het boekje, de informatie en de opdrachten zijn in eerste instantie bedoeld voor gebruik door kinderen in de school of in de huiselijke sfeer. Maar voor volwassenen biedt de inhoud ook waardevolle informatie en voorbeelden om op andere wijze kennis te maken met illusies. Het experiment met de vaas-gezicht-illusie is heel interessant. Door blauwe stickertjes met de illusie op een gele achtergrond te plakken en gele stickertjes met de illusie op een blauwe achtergrond te plakken is een merkwaardig verschijnsel zichtbaar.

ISBN 978-1-4749-2406-1, “First Sticker Book Optical Illusions”, Sam Taplin, Usborne Publishing, 2016, 16 pagina’s en 8 stickervellen.


Gerelateerde artikelen