Spelen met optische illusies zorgt voor een ontspanning

18 februari 2017

In het algemeen staat niemand bewust stil bij het zien en waarnemen en het ervaren van de werking van ons zintuig zien. Ons zintuig lijkt geheel autonoom te functioneren, maar in werkelijkheid is dat niet zo. De licht- en beeldprikkels op ons netvlies worden verwerkt in onze hersenen tot herkenbare of nieuwe beelden.

Spelen met optische illusies zorgt voor een ontspanning

Amazing Optical Illusions

We kijken dus telkens een beetje terug in het verleden en worden de beeldprikkels vergeleken met onze herinneringen. In het proces van het visuele systeem van ogen en hersenen kan echter regelmatig een foute waarneming plaatsvinden en is er dan sprake van het ontstaan van optische bedrog en illusies.

Spelen met optische illusies zorgt voor een ontspanning - 2 Spelen met optische illusies zorgt voor een ontspanning - 3 Spelen met optische illusies zorgt voor een ontspanning - 4
Paul Baars (Paul Baars Design Amsterdam) is een getalenteerd reclameman en heeft veel kennis en ervaring opgebouwd in de segmenten illusies en kadoartikelen. Een groot aantal artikelen in zijn winkel en webshop zijn hierboven afgebeeld. Kijk op www.paulbaarsdesign.nl voor extra artikelen.

Kunstenaars en reclameontwerpers maken gebruik van dit visuele verschijnsel bij het realiseren van de zo bekende plaatjes, die veel plezier en verbazing veroorzaken. Meerdere uitgevers geven regelmatig boeken uit met een schat aan optische illusies voor alle leeftijden. Het boekje Amazing Optical Illusions bevat een verzameling van bekende illusionistische plaatjes met een toelichting en een bijbehorende uitleg.

ISBN 978-1-55297-962-4, “Amazing Optical Illusions”, Illusion-Works, Firefly Books, 2016, 6e druk, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen