Kindermagazine Volksbank heeft aandacht voor illusies

13 februari 2017

In het februarinummer 02-2017 van het kindertijdschrift VR-Primax, een uitgave van de Duitse Volksbank en Raiffeisenbank, maken de kinderen en volwassenen kennis met het gezellige leven van de altijd wel waakzame stokstaartjes, met het balanceren en rijden op een eenwieler, een getekend stripverhaal, informatie over de bedreigde en smeltende ijsbergen en vier nieuwe verzamelkaarten met dieren die leven in het koraalrif.

Kindermagazine Volksbank heeft aandacht voor illusies

VR-Primax 02-2017

Ons viel de uitgave op door de aandacht voor het verschijnsel van visuele en optische illusies. Verdeeld over twee pagina’s geeft de redactie van VR-Primax een geïllustreerd beeld en een uitgebreide toelichting over de inhoud van een kartonnendoosje met 50 kaarten om te experimenteren met optische illusies en te ervaren dat wij regelmatig onze visuele en optische waarneming op de proef stellen. Het tijdschrift geeft een voorproefje met vier voorbeelden uit de serie van 50 stuks.

Natuurlijk is er een compacte verklaring over het ontstaan en werking van optische illusies. Wat onze ogen zien, wordt direct doorgestuurd naar ons brein. Het brein vergelijkt de nieuwe informatie met onze herinneringen van vergelijkbare plaatjes, vormen, afmetingen en kleur. Regelmatig zit het brein echter volledig fout. Bij plaatje 1 moet het tijdschrift bewogen worden om een speciaal zwevend effect te realiseren in de afbeelding.

Het tweede plaatje laat de bekende twee gezichten zien, waarin waarnemers ook een vaas onderscheiden. Het derde plaatje speelt met draaiende cirkels, die lijken op draaiende spiralen. Op het vierde plaatje ziet de kijker kromme lijnen, die recht zijn. Het spel van uitgeverij arsEdition is te koop in de winkel.


Gerelateerde artikelen