Een kleine verzameling met optisch bedrog in een boekje

10 februari 2017

De belangstelling voor het verschijnsel en experimenteren met optische illusies is in de afgelopen 20 jaar zichtbaar gestegen. In meerdere lessen op middelbare scholen en in het voortgezet onderwijs maken leerlingen en docenten kennis met dit wonderlijke fenomeen van onze visuele systeem en bij onze visuele waarneming.

Een kleine verzameling met optisch bedrog in een boekje

Optical Illusions

Ook uitgeverijen zorgen ervoor dat wij kunnen beschikken over boeken en publicaties op het gebied van zien, waarnemen, visuele en optische illusies, onmogelijke figuren en het altijd boeiende spel met perspectief in muur- en straattekeningen. Particuliere initiatieven leveren ook leuke boekjes op. Het zijn veelal eenvoudige uitgaven met veel afbeeldingen en weinig toelichtingen.

Zo kwamen wij recent in het bezit van een boekje van Kerry Butters. Hij heeft de uitgave Optical Illusions samengesteld met 22 afbeeldingen en een korte toelichting. De bron voor de afbeeldingen is het internet. Bij een aantal afbeeldingen heeft de auteur een vraag, een antwoord of een toelichting gegeven. Hij koos voorts voor de klassieke illusies, waardoor het boekje een eenvoudige uitstraling kreeg en daardoor eigenlijk niets toevoegt aan het plezier en de magie van de optische illusie.

Een kleine verzameling met optisch bedrog in een boekje - 2 Een kleine verzameling met optisch bedrog in een boekje - 3 Een kleine verzameling met optisch bedrog in een boekje - 4

Optische illusies worden volgens de auteur veelal beschreven als visuele afbeeldingen die anders uitstralen dan de realiteit - het oog en de hersenen ‘zien’ iets dat niet geheel overeenkomt met de fysieke voorstelling van een afbeelding. Met de plaatjes in dit boekje wordt dat al snel duidelijk.

ISBN 978-1-5301-5512-5, “Optical Illusions”, Kerry Butters, eigen uitgave, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen