Kleuren tussen licht en donker

25 april 2017

In een nieuwe multimediale publicatie bespreekt auteur Ulrich Bachmann op een frisse wijze het fenomeen Kleur. Hij geeft antwoord op de vraag: “Is kleur een materiaal, een natuurkundig fenomeen, een ervaring?” en “Welke betekenis hebben de antwoorden op deze vragen voor ontwerp en kunst?” De nieuwe publicatie is opgebouwd uit een combinatie van een boek, een CD-ROM en kleurkaarten.

Kleuren tussen licht en donker

Farben zwischen Licht und Dunkelheit

Kleur als verschijnsel wordt getoond aan de hand van een veelheid aan kleurige illustraties, foto- en videomateriaal, alsmede door animaties die de relatie tussen kleur en licht demonstreren als fenomeen in de visuele waarneming. Door de keuze van een boek en het medium videobeelden is het mogelijk om een kijkje te nemen in de wereld van de kleuren en om daarmee het geheel zintuiglijk beter te begrijpen en te ervaren.

Op een interactieve wijze worden de resultaten van het eigen onderzoek naar het verschijnsel kleur en het vinden van de antwoorden over het waarnemen van kleuren effectief en maatgericht gepresenteerd in de virtuele experimentele ruimten. Op de schijf is een uitgebreid compendium beschikbaar en gebruiksvriendelijk te bedienen. Het compendium beschrijft en visualiseert alle bekende kleur- en lichtbegrippen.

Het doel van deze zeer gedetailleerde uitwerkingen is het verklaren van de verbanden tussen de hoofdthema’s kleur en licht en het op een wetenschappelijke manier presenteren van de details. In het boek zijn meerdere specifieke onderwerpen als voorbeeld uitgewerkt. De methode van behandeling van de begrippen is zowel geschikt voor het gebruik door geïnteresseerde leken, studenten en deskundigen uit de wereld van kleur en kleurgebruik.

Voor elk onderwerp koos de ontwerper een apart blad, dat telkens als een pdf-bestand kan worden gelezen of worden afgedrukt. Ook is het document geschikt voor presentaties door het gebruik van projectie-apparatuur. Door het register van trefwoorden op de CD-ROM kunnen alle begrippen na het aanklikken snel gevonden worden.

Een zeer comfortabele service van de makers van dit fantastisch studie- en referentiemateriaal voor actieve architecten, kleurdeskundigen, kleurconsulenten en voor studenten in de opleidingen voor Kleurenstudie. Het tweetalige boek (Engels en Duits) bevat een zeer uitgebreide verhandeling over het natuurwetenschappelijke gedrag van het licht. Het uitstekend verzorgde boek sluit af met een overzicht van geraadpleegde en aanvullende boeken en publicaties over het onderwerp en heeft een uitgebreid begrippenregister.

Deze instructieve en uiterst leerzame set mag niet ontbreken bij personen in het vakgebied en in de bibliotheken en documentencentra van universiteiten, hogescholen en opleidingsinstituten.

ISBN 978 3 7212 0577 4, “Farben zwischen Licht und Dunkelheit”, Ulrich Bachmann, Verlag Niggli, 2006, 155 pagina’s.


Gerelateerde artikelen