Kunst rond 150e geboortedag impressionist Max Slevogt (2)

2 december 2018

De bezoekers maken kennis met het werk van onder andere Claude Monet, Gustave Courbet, Edouard Manet, Jean-Baptiste Camille Corot, Jules Dupré, Paul Signac, Honoré Daumier, Vincent van Gogh en Camille Pissarro. Van deze kunstenaars en van de niet genoemde kunstenaars zijn geschilderde werken en grafische werken tentoongesteld.

Kunst rond 150e geboortedag  impressionist Max Slevogt (2)

Slevogt und Frankreich

Zowel in de museumzalen als in de bijbehorende uitstekend vormgegeven catalogus zijn tekstbijdragen in de vorm van kunstenaarsportretten gegeven. Ook geven ruime toelichtingen op herkenbare thema’s een kunstzinnig beeld op de verbeeldingskracht van de impressionistische kunst en dat alles in een lange periode waarin zowel Duitsland als Frankrijk zich bevonden in een vijandige situatie en sfeer met minder aandacht voor kunst en cultuur en het wederzijds koesteren van gezamenlijke kunstschatten.

Kunstenaars als Honoré Daumier kwamen in die tijd met ontelbare spotprenten en karikaturen en stelde daarmee de politiek sterk op de proef. Hij is zelfs met twaalf werken vertegenwoordigd. De gekozen combinatie van schilderkunst, grafiek, illustraties en karikaturen, maakt deze tentoonstelling zeer aantrekkelijk voor kunstliefhebbers en voor alle studerenden en docenten verbonden aan studies in de kunst van de 19e en 20e eeuw en specifiek de betekenis van het impressionisme in het stilleven, het landschap, het portret, de literatuur en mythologie, de oorlog, het reizen naar verre bestemmingen, het theater en de actualiteit van het moment van realiseren van kunst.

Kunst rond 150e geboortedag  impressionist Max Slevogt (2) - 2
Frida Fuchs, Max Slevogt, 1904, olieverf op doek, 92 x 74 cm, Staatsgalerie Stuttgart.

ISBN 978-3-932036-95-8, “Slevogt und Frankreich”, Kathrin Elvers-Švamberk, e.a., Saarlandmuseum, 2018, 287 pagina’s.

Moderne Galerie Saarlandmuseum, Bismarckstraβe 11-15, D-66111 Saarbrücken, www.modernegalerie.org.


Gerelateerde artikelen