Kunst van Sandro Del-Prete siert unieke Zwitserse munt (2)

11 december 2021

Een typisch en fascinerend voorbeeld hiervan is de afbeelding op het olieverfschilderij dat hij maakte onder de titel “Viaduct van het leven”, dat diende als sjabloon voor de speciaal geslagen zilverenmunt van 20 fr. Als toelichting op deze illusionistische afbeelding schreef hij de volgende tekst: “Mensen lopen altijd in onze richting, we zien ze nooit van achteren."

Kunst van Sandro Del-Prete siert unieke Zwitserse munt (2)

Sandro Del-Prete’s Illusoria-Land

"Zij volgen het verloop van het leven. Niemand wordt er jonger als de tijd verstrijkt, dus niemand kan van achteren worden gezien. De afbeelding bevat en illustreert een van de geheimen van het universum. Wat is het verleden? Waar is het heden? Waar is de toekomst?” Sandro Del-Prete is in 1937 in Bern geboren en sloot zijn schooltijd in Freiburg af met een handelsdiploma.

Een studie aan de “Accademia di Belle Arti” in Florence vormde het uitgangspunt voor zijn kunstzinnige loopbaan. Hij geldt als een toonaangevende illusionist in de wereld van de kunst en bedrijft samen met zijn vrouw Yolanda een museum en galerie in het dorpje Hettiswil in de omgeving van Bern.

Kunst van Sandro Del-Prete siert unieke Zwitserse munt (2) - 2 Kunst van Sandro Del-Prete siert unieke Zwitserse munt (2) - 3 Kunst van Sandro Del-Prete siert unieke Zwitserse munt (2) - 4
Afb. 1 en 2 Beeld en muntzijde van de nieuwe 20 fr. munt; Afb. 3 en 4 Voorbeelden van boeken met kunst van Sandro.

In het pand bevindt zich tevens het restaurant Kreuz. Daarmee wordt elk bezoek aan deze unieke creatieve locatie telkens een belevenis voor alle zintuigen. Van de illusiemunt zijn meerdere uitvoeringen geslagen. Het tijdschrift van Swissmint in Bern heeft in nr. 2/2021 een tekst geplaatst van een interview met Sandro.

Sandro Del-Prete’s Illusoria-Land Museum en galerie voor visuele en optische illusies en 3D-hologrammen,
Hindelbankstrasse 33, CH-3325 Hettiswil bei Hindelbank, www.illusorialand.ch.