Kunstbewegingen van Rebecca Horn

24 september 2017

Rebecca Horn is een kunstenares, die plaatsgebonden voorstellingen en installaties maakt, een beeldhouwster die filmt, een kunstenares die tekent en gedichten schrijft. Rebecca Horn is een veelzijdige kunstenares die in een periode van veertig jaar een enorm oeuvre aan werken heeft opgebouwd. In haar kunstwerken ervaart de kijker een psychische fragiliteit met veelal verrassende combinaties van emotionele gevoeligheid en speelse eenvoud. Eenvoudige lijnen vormen ruimtelijke voorstellingen.

Kunstbewegingen van Rebecca Horn

Rebecca Horn: Bodylandscapes

Bekend zijn haar kinetische sculpturen en mechanische objecten. De spiegel in een fragiele opstelling geeft een wisselend spiegelbeeld uit de directe omgeving van de toeschouwer. In haar expositie “Bodylandscapes” gaf zij het publiek tot en met 9 januari 2005 in K20 een afwisselend beeld van haar kunstvormen en kunstuitingen. Veelal speelt zij zelf een hoofdrol in de performance. Zij gebruikt haar lichaam als studieobject en als inspiratiebron.

Bekend is haar werk Eenhoorn en enkele varianten hierop. In de expositie in K20 liet zij enkele lichtobjecten en -installaties zien. In de bijbehorende omvangrijke en kleurrijke catalogus staan de getoonde werken afgebeeld en geven bekende auteurs een beeld van haar leven en het werk. De catalogus bevat tevens meerdere afbeeldingen van haar schetsontwerpen met aantekeningen, gedichten en een uitgebreide biografie van Rebecca Horn. Het concept en de werken van deze expositie waren na afloop van de expositieperiode in K20 ook te zien in Lissabon, Londen en in Berlijn.

ISBN 3 926154 74 8, “Rebecca Horn: Bodylandscapes”, Anette Kruszynski en Dorothee Jansen, Hatje Cantz Verlag, 2004, 280 pagina’s.

K20 - Kunstsammlungen Nordrhein-Westfalen, Grabbeplatz 5, D-40213 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen