Kunstmatige intelligentie in veel toepassingen zichtbaar (1)

1 juli 2020

Kunstmatige intelligentie houdt ons flink bezig in studie, werk en berichtgeving en is inmiddels al op een bescheiden wijze geïntegreerd in ons dagelijks leven thuis, in alle vormen van het onderwijs en in het bedrijfsleven. Ook wetenschappers, technici en onderzoekers werken voortdurend aan nieuwe ontwikkelingen in het vak- en toepassingsgebied van kunstmatige intelligentie, ook wel AI-artificiële intelligentie genoemd.

Kunstmatige intelligentie in veel toepassingen zichtbaar (1)

Künstliche Intelligenz

We gebruiken al geautomatiseerde gesprekspartners (chatbots), praten via stemassistenten, AI digitaliseert onze documentverwerking en doen al op grote schaal aan patroon-, beeld- en objectherkenning. Het maakt nieuwe, intelligentere oplossingen mogelijk in veel gebieden van mens en maatschappij, geneeskunde, diagnostiek tot autonoom rijden. Het Duitstalige studie- en referentieboek “Kunstmatige intelligentie”, waarvan inmiddels een vijfde herziene aangevulde druk verscheen, biedt een uitstekende inleiding tot AI.

Het boek brengt onder andere informatie over hoe symbool verwerkende AI tegenwoordig kan worden gebruikt in de vorm van kennisnetwerken of bedrijfsregels en hoe kunstmatige neurale netwerken kunnen worden gebruikt bij patroonherkenning of datamining. Representatie van kennis en het verwerken van kennis op basis van logica worden geïntroduceerd en besproken met behulp van de logische programmeertaal PROLOG. Logische conclusies zijn veel gemakkelijker te implementeren in PROLOG dan in Python of Java.

Kunstmatige intelligentie in veel toepassingen zichtbaar (1) - 2 Kunstmatige intelligentie in veel toepassingen zichtbaar (1) - 3 Kunstmatige intelligentie in veel toepassingen zichtbaar (1) - 4
Postzegelverzamelaars worden regelmatig op de hoogte gehouden van ontwikkelingen in KI en AI.

De concepten van neurale netwerken worden praktisch verdiept met het JavaNNS-systeem en met Python. Vragen en taken aan het einde van een sectie moedigen actief lezen en leren aan. De bijbehorende website van het boek bevat demoprogramma's die de besproken procedures illustreren en het begrijpen ervan sterk bevorderen. In het onderzoeksveld en vakrichting van AI - artificiële intelligentie wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het realiseren en het werken met methoden, systemen en apparaten die taken van mensen op intelligente wijze gedeeltelijk of geheel kunnen aanvullen of overnemen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-446-45914-4, “Künstliche Intelligenz”, Uwe Lämmel en Jürgen Cleve, Carl Hanser Verlag, 2020, 5e druk, 336 pagina’s.


Gerelateerde artikelen