Kunstmatige intelligentie in veel toepassingen zichtbaar (2)

2 juli 2020

Met de inhoud van dit uitgebreide leerboek richten de auteurs zich op docenten, studenten en andere geïnteresseerden, die op snelle wijze kennis willen maken met aspecten van AI en hun weg willen bewandelen om ook zelf bijdragen te kunnen leveren aan de verdere ontwikkelingen en het gebruik van AI. De auteurs geven daarbij uitdrukkelijk aan dat het boek duidelijk bedoeld is als leerboek en niet gezien moet worden als een alles omvattend vakboek.

Kunstmatige intelligentie in veel toepassingen zichtbaar (2)

Künstliche Intelligenz

Alhoewel de inhoud natuurlijk ook geschikt is voor personen, die reeds werkzaam zijn in de wereld van AI en onderzoek in het functioneren van neurale netwerken. Het leerboek biedt een inleiding in de grondbeginselen van de kunstmatige intelligentie. Veel hogescholen en universiteiten bieden opleidingen op het gebied van KI, resp. AI. De studenten bestuderen de menselijke intelligentie en leren de elementen hiervan te gebruiken voor het maken van zelflerende systemen en toepassingen.

De studenten leren tevens technieken voor het herkennen van patronen in data en werken met computerprogramma’s voor het aansturen van intelligente systemen. De wijze van presentatie en de diepgang van leerstof, formules en programmeeractiviteiten zijn zodanig op elkaar afgestemd, dat dit leerboek ook zeer geschikt is voor zelfstudie. Sinds het verschijnen van een eerste druk van dit leerboek zijn bijna twintig jaar verstreken.

Kunstmatige intelligentie in veel toepassingen zichtbaar (2) - 2 Kunstmatige intelligentie in veel toepassingen zichtbaar (2) - 3 Kunstmatige intelligentie in veel toepassingen zichtbaar (2) - 4
Postzegelverzamelaars worden regelmatig op de hoogte gehouden van ontwikkelingen in KI en AI; Beide wetenschappers hebben bijgedragen aan de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie.

Bij elke nieuwe editie en druk is de inhoud telkens aangepast aan de meest actuele situaties in ontwikkelingen en toepassingen. En door het gebruik van dit leerboek in cursussen en opleidingen werd het tijd voor een nieuwe druk. De leerstof met bijbehorende inleiding is ingedeeld in negen samenhangende hoofdstukken. Elk hoofdstuk eindigt met een serie opgaven. In elk hoofdstuk zijn er verwijzingen naar de betreffende gedeelten in de leerstof op de aangegeven website.

Het eerste hoofdstuk gaat over het begrip KI. Voor velen is dit een beladen onderwerp door onder andere gelegde associaties met het ‘vervangen’ van de mens door denkende robots. Ook voor de auteurs is het moeilijk om helder te definiëren wat we bedoelen met intelligentie. Dankzij de bekende turingtest, opgesteld door Alan Turing, is er toch enige helderheid. Zeer interessant is het overzicht van de geschiedenis van KI. Voorts bevat het boek alle noodzakelijke achtergronden, theoretische en praktische gegevens voor een zinvolle studie met een optimaal studieresultaat.

ISBN 978-3-446-45914-4, “Künstliche Intelligenz”, Uwe Lämmel en Jürgen Cleve, Carl Hanser Verlag, 2020, 5e druk, 336 pagina’s.


Gerelateerde artikelen