Kunsttijdschriften brengen kunstenaar in de huiskamer (2)

19 maart 2020

Aan onze tijdschriftencollectie konden wij twee publicaties met artikelen over het leven en werk van genie en wetenschapper Leonardo da Vinci. Het tijdschrift Histore 103 bracht in 2019 ter gelegenheid van de aandacht voor de 500e sterfdag van deze internationale beroemdheid, een compact overzicht van bekende ontdekkingen en uitvindingen van Da Vinci. En natuurlijk bevat de uitgave ook andere informatie over historische gebeurtenissen.

Kunsttijdschriften brengen kunstenaar in de huiskamer (2)

Veel aandacht voor 500 jaar Leonardo da Vinci.

Met de inhoud van Le Petít Léonard 244 krijgt de lezer een inkijk in het prachtige kasteel Chambord, waarin Leonardo heeft geleefd en gewerkt. Uitgave 35 laat de lezer genieten van een stripverhaal over belevenissen van Dalí en is er aandacht voor de historie van horloges. Met L’Objet d’art (105H) presenteert de redactie veel wetenswaardigheden over de Belgische kunstschilder René Magritte in de vorm van reproducties en foto’s.

Kunsttijdschriften brengen kunstenaar in de huiskamer (2) - 2 Kunsttijdschriften brengen kunstenaar in de huiskamer (2) - 3 Kunsttijdschriften brengen kunstenaar in de huiskamer (2) - 4

Ook nu weer een uitgebreid verhaal over zijn geschilderde pijp. De speciale uitgave bevat tevens een biografie over de schilder. Met Olalar nr.3 brengt de uitgever voor de actieve kinderen een doe-tijdschrift uit met werk van Magritte in de hoofdrol. De opdrachten voor knippen en tekenen laten kinderen ook zelf ontwerpen. In een ander artikel bezoeken kinderen de toren in Pisa.

De titelpagina van Cosinus nr.202 laat al zien dat voor het thema van dit jongerentijdschrift is gekozen voor de kracht en de verwondering van visuele illusies. Na een uitleg over de basisbegrippen van zien en waarnemen brengt de auteur een diversiteit aan voorbeelden uit de wereld van optisch bedrog en merkwaardige figuren, die ons telkens op het verkeerde been zetten. Zeer interessant is het grote artikel over de geschiedenis van de moderne wiskunde.