Kunstwerken van Otto Dix stralen voor alle generaties

8 juni 2022

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het kinder- en familiemuseum “junger kunstraum” vindt tot en met 11 september 2022 de expositie “Familienbande” plaats. De “jonge kunstruimte” is de aanduiding voor een kinder- en familiemuseum en is fysiek onderdeel van het kunstmuseum in Albstadt. Sinds 2011 komen in jaarlijks wisselende exposities jonge bezoekers in contact met geselecteerde originele kunstwerken en kunstuitingen. Ook is er een atelier voor kinderen gerealiseerd.

Kunstwerken van Otto Dix stralen voor alle generaties

Kunstmuseum Albstadt

In de afgelopen 10 jaar was er regelmatig aandacht voor het creatieve werk van de beroemde schilder Otto Dix (1891-1969). In december 2021 was er aandacht voor zijn 130e geboortedag. Otto Dix hield van het leven. Hij wist ook hoe kwetsbaar het leven kan zijn. Regelmatig zag hij de dood voor zich, in het bijzonder in oorlogen. En telkens weer kon hij als kunstenaar de mens van dichtbij observeren, bij de geboorte, het ouder worden en het sterven.

Hij legde met zijn herkenbare kunststijl de mens op een bijzondere wijze vast in tekeningen, met verf op doek en op glas en lood. In de expositie krijgen jonge en oudere bezoekers kunstzinnige voorbeelden van zijn aandacht voor het menselijk portret. Je moet wel van zijn stijl houden om de meestal dramatische expressies te waarderen en te bewonderen.

Kunstwerken van Otto Dix stralen voor alle generaties - 2 Kunstwerken van Otto Dix stralen voor alle generaties - 3

Hij maakte werken van zijn ouders, familieleden en vooral van zijn kinderen. De moeder met het kleine kind waren voor hem belangrijke uitingen voor het leven. Als vader van Nelly, Ursus en Jan tekende Otto Dix zijn kinderen en kleinkinderen veelvuldig en stelde daarvan plaatjesboeken samen. Een boek met tekeningen van zijn zoon Jan is in de kunstruimte te bewonderen. Bij de expositie hoort een educatief programma.

Kunstmuseum Albstadt, Kirchengraben 11, D-72458 Albstadt (Ebingen), www.jungerkunstraum.de.


Gerelateerde artikelen