René Magritte werd bekend door gebruik van beeldtaal

6 juni 2022

De wereldberoemde Belgische kunstschilder René Magritte (1898-1967) behoort met zijn oeuvre aan kunstwerken tot de sleutelfiguren van de twintigste-eeuwse schilderkunst. Hij ging heel erg zijn eigen weg met zijn conceptuele benadering van het surrealisme. Tegenwoordig lijken zijn beelden alomtegenwoordig in de visuele cultuur, maar grote overzichten van zijn werk zijn echter zeldzame gebeurtenissen.

René Magritte werd bekend door gebruik van beeldtaal

Magritte. The Treachery of Images

Door de organisatie van een grote kunstexpositie in Schirn Kunsthalle Frankfurt ontstond de prachtige monografie “Het verraad van de beelden”. In de publicatie vinden lezers een interessante hoeveelheid aan onthullende essays met een schat aan reproducties uit zijn onschatbare oeuvre. Er is een indeling waar te nemen op vijf veelvoorkomende beelden in het werk van René Magritte, namelijk vuurschaduwen, gordijnen, woorden en gefragmenteerde lichamen.

Met levendige reproducties van meer dan 100 werken, helpt dit boek alle lezers te begrijpen hoe de kunstenaar deze afbeeldingen op zowel bedrieglijke als realistische manieren heeft gebruikt. Het boek onderzoekt hoe hij geaccepteerde interpretaties van klassieke symbolen vervormde, waarom hij zo vaak woorden als elementen van zijn schilderijen gebruikte en hoe hij aspecten van het theater in zijn werken toepaste.

Het boek geeft ook een beeld van de relatie van Magritte tot het vakgebied van de filosofie in zijn periode van kunstzinnige werk. Hij was in zijn gedachten en uitingen voortdurend bezig om zijn voorstellingen op schilderijen dezelfde kracht te geven als woorden. René Magritte was en is nog steeds een inspiratiebron voor vele moderne kunstenaars.

ISBN 978-3-7913-5598-6, “Magritte. The Treachery of Images”, Didier Ottinger, Prestel Publishing, 2017, 210 pagina’s.


Gerelateerde artikelen