Thematische uitgaven geven maatwerk voor onderwijs (1)

29 mei 2022

Van de Duitstalige thematische publicatie “Kunst” verscheen voor educatieve doeleinden nummer 65 met als thema “Licht”. Licht is een van de belangrijkste fenomenen in onze omgeving. Hoewel het zo belangrijk is voor het leven en overleven, merken we het licht meestal niet bewust op omdat het van nature aanwezig is in het dagelijks leven. Ook in de beeldende kunst is het een van de meest onmisbare designelementen met al zijn facetten.

Thematische uitgaven geven maatwerk voor onderwijs (1)

Kunst: thema Licht, themapakket tijdschrift Kunst nr. 65.

Voor de redactie van de verzorgde serie educatieve uitgaven reden genoeg om een heel nummer van Kunst 5-10 aan dit thema en belangrijke onderwerp te wijden. De beschreven onderwijsideeën, toelichtingen, opdrachten en experimenten in het nummer gaan op verschillende manieren en methoden en op een interdisciplinaire manier om met het fenomeen licht - voor een inspirerende, verhelderende kunst les!

Naast het theoretische gedeelte met vele opgaven en aanbevelingen is een materiaalpakket ontwikkeld dat bestaat uit een uitvouwbare A1 affiche met zes afbeeldingen van bekende kunstwerken. De beelden maken deel uit van een opdracht met vragen voor het analyseren van het toepassen van licht en schaduw in de portretkunst. Daarnaast bevat het pakket vier A4 afbeeldingen waarop licht een rol speelt bij het tot stand komen van kunstwerken en een set van 8 te reproduceren werkbladen voor het uitvoeren van opdrachten.

Thematische uitgaven geven maatwerk voor onderwijs (1) - 2

Door de bijzondere kunstzinnige benadering van de betekenis van licht in de kunst en het ontwikkelde concept om die benaderingen in de praktijk van het kunstonderwijs te ervaren is de complete publicatie ook geschikt voor gebruik door onderwijsgevenden in het middelbare en voortgezet wetenschappelijk onderwijs. (Wordt vervolgd).

Kunst: thema Licht, themapakket tijdschrift Kunst nr. 65, Katja Heckes, Friedrich Verlag, 2021, 48 pagina’s + materiaalpakket, bestelnummers 19365 en 19765, € 35,95. Voor aanvullende informatie en het plaatsen van een bestelling raadpleeg www.kunst5-10.de.


Gerelateerde artikelen