Een visueel spel met kleuren prikkelt onze waarnemingen (3)

27 mei 2022

Historisch gezien begint het met de vroegste kleurenfoto's en kleurenfilms, belicht het de virtuoze omgang met kleur door klassiek-moderne kunstenaars, de zelfvoorziening die kleur bereikte aan het begin van de 20e eeuw, en strekt zich uit tot op de dag van vandaag. Zowel het parcours door de tentoonstelling als de associatieve benadering maken bewust deel uit van de enscenering.

Een visueel spel met kleuren prikkelt onze waarnemingen (3)

Farbe ist Programm

Dit kan worden ervaren door een uitgebreide architectuur die speciaal is geproduceerd voor de grote zaal, ontwikkeld door kunstenaar en co-curator Liam Gillick. Zij zegt daarover: “In deze tentoonstelling is kleur altijd een drager van ideeën. Kleur is en is niet wat het lijkt te zijn. Kleur is een middel om tegenstellingen en subjectiviteit uit te drukken".

Daarnaast toont de tentoonstelling werken die kleur gebruiken om machtsverhoudingen en economische belangen in vraag te stellen of bloot te leggen - net zoals kleur wordt gebruikt om taal en poëzie te versterken of hun afwezigheid te benadrukken. In de afgelopen jaren van wereldwijde migratie hebben kunstenaars kleur gebruikt om identiteit en verschil weer te geven.

De tentoonstelling raakt ook aan culturele en historische mijlpalen. Voorbeelden hiervan zijn de regenboogvlag in al zijn variaties of het titelmotief van de tentoonstelling, die Willy Brandt laat zien hoe hij in 1967 het tijdperk van de kleurentelevisie inluidde bij het drukken op de rode knop. Het geheel is een kleurrijke show van historie en ontwikkeling van kleur en kleurgebruik, dat nog ondersteund wordt door voordrachten en rondleidingen. Voor kleurdeskundigen en kleurliefhebbers een bezoek waard.

Een visueel spel met kleuren prikkelt onze waarnemingen (3) - 2 Een visueel spel met kleuren prikkelt onze waarnemingen (3) - 3 Een visueel spel met kleuren prikkelt onze waarnemingen (3) - 4
Sfeerbeelden uit de expositie Farbe ist Programm.

ISBN 978-3-903439-04-7, “Farbe ist Programm”, Kolja Reichert en Liam Gillick, Verlag für moderne Kunst, 2022, 116 pagina’s, € 28.

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Helmut-Kohl-Allee 4, 53113 Bonn, www.bundeskunsthalle.de.


Gerelateerde artikelen