Een uniek restauratieproces door de roof van De Denker

9 juni 2022

Voor alle betrokkenen bij Singer Museum in Laren zorgde de nacht van 16 op 17 januari 2007 voor een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Singer Laren. Tijdens de nachtelijke uren roofden louche figuren uit de beeldentuin van het museum een fors aantal bronzen beelden, waaronder een afgietsel van het wereldberoemde bronzen beeldhouwwerk ‘De Denker’ van Auguste Rodin.

Een uniek restauratieproces door de roof van De Denker

Rodin. De denker

Twee dagen later werd het zwaar gehavende bronzen beeld teruggevonden. Op meerdere plaatsen was geprobeerd het beeld door te slijpen. Een kuitbeen was al verwijderd. Het unieke restauratieproces kwam meteen op gang met medewerking van een groep specialisten van onder andere Musée Rodin Paris, Universiteit van Amsterdam, Instituut Collectie Nederland en het Rijksmuseum Amsterdam.

Bij een bezoek aan Singer Laren vonden wij in de museumwinkel in de vorm van het boek “Rodin. De Denker” een uitgebreid verslag van dit geweldige en kostbare herstelproces om het beeld in ere te herstellen. Het boek verscheen als catalogus bij de in 2011 gehouden expositie onder de bijzondere titel “Rodin. De Denker denkt weer”.

In het boek is het proces van de restauratie stap voor stap vastgelegd in woord en beeld. Het catalogus gedeelte is gewijd aan het werk van Auguste Rodin en bevat een schat aan publicaties en foto’s uit het leven en werk van Rodin, aan enkele tijdgenoten en een overzicht van gerealiseerde varianten van het iconische beeld “De Denker” van Rodin.

ISBN 978-90-6868-571-8, “Rodin. De denker”, Louk Tilanus, Uitgeverij Thoth, 2011, 128 pagina’s.

Museum Singer, Oude Drift 1, NL-1251 BS Laren, www.singerlaren.nl.


Gerelateerde artikelen