Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (40a)

13 juni 2022

De Nederlands-Amerikaans kunstschilder, beeldend kunstenaar, fotograaf en filmmaker Shinkichi George Tajiri (1923-2009) is van Japanse afkomst. Hij is geboren in Los Angeles en overleed in Baarlo (NL). In 1936 verhuisde de familie Tajiri naar San Diego. Zijn eerste lessen in beeldhouwen kreeg hij in 1940. Shinkichi Tajiri werd door zijn afkomst in 1942 zonder aanklacht of proces opgesloten.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (40a)

Stereoscopic views by Tajiri

Hij meldde zich in 1943 als vrijwilliger aan voor het leger om in 1944 in Italië ingezet te worden. Bij de bevrijding van Rome raakte hij gewond. Na zijn herstel werkte hij in diverse landen en nam zelfs deel aan een kunstexpositie. In 1946 volgde zijn ontslag uit het leger en ging hij naar zijn moeder in Chicago. Hij ging kunst studeren op het Art Institute of Chicago en nam deel aan exposities.

Hij verliet de USA uit protest en vestigde zich in Parijs, om te studeren bij kunstenaars Ossip Zadkine en Fernand Léger. In 1956 verhuisde hij met zijn inmiddels tweede vrouw naar Amsterdam en in 1962 betrokken zij kasteel Scheres in Baarlo. Als kunstenaar had Tajiri al veel succes, dankzij meerdere exposities in ons land. Bekend werd hij ook in Duitsland, nam aan documenta deel en werd hoogleraar aan de Hogeschool voor de Kunst in Berlijn.

Er staan diverse beelden van Tajiri in het straatbeeld. In de 70-er van de 20e eeuw verschijnen er meerdere film- en videoproducties. In 1971 verschijnt zijn omvangrijke fotoboek met 660 foto’s van de gehele Berlijnse muur. Zijn interesse in de sterefotografie pakt hij op met een bestudering van het procedé van de daguerreotypie en de stereofoto. (Wordt vervolgd).

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (40a) - 2
Schema van de Wheatstone’s stereoscoop.

“Stereoscopic views by Tajiri”, Els Barents en Shinkichi Tajiri, catalogus 665, 1979, oplage 3000, 16 pagina’s.