Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (40b)

14 juni 2022

De bescheiden en tevens uiterst kunstzinnige catalogus geeft op een uitgebreide wijze de resultaten weer van zijn studie en het verzamelen van feiten en informatie rondom de ontdekking, de komst en ontwikkelingen van de stereofotografie tot 1900. In de beschrijvingen volgt hij de boeiende en de snelle ontwikkelingen in de geschiedenis van het driedimensionale beeld in de vorm van stereofotografie.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (40b)

Stereoscopic views by Tajiri

Het geheel is in ruime mate voorzien van illustraties, foto’s van apparatuur en een aantal voorbeelden van ouderwetse stereokaarten geschikt om te bekijken met de stereoscoop. Gegevens over de levensloop en het 3D-werk van de kunstenaar geven een gedetailleerd beeld van de kunde van Tajiri om zijn modellen in drie dimensies op foto’s vast te leggen.

Het is een inspirerende publicatie geworden voor beginnende en gevorderde fotografen met interesse in stereofotografie. Het verhaal over de geschiedenis van 3D-fotografie begint zoals gebruikelijk met een definitie voor het begrip sterescopie. Stereoscopie is een samenvoeging van 2 Griekse woorden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (40b) - 2
Voorbeeld van een Brewster lenzen stereoscoop.

Stereos in de betekenis van vast, stevig en skopeo, ergens naar kijken, zijn uiteindelijk creatief samengevoegd tot het begrip stereoscopie, dat staat voor de driedimensionale illusie van een afbeelding. Door deze beeldtechniek ontstaat een ruimtelijke beeldindruk, die met een optisch hulpmiddel en twee functionerende ogen gevormd wordt uit een linker en een rechter beeld van de dezelfde scène of van hetzelfde object. (Wordt vervolgd).

“Stereoscopic views by Tajiri”, Els Barents en Shinkichi Tajiri, catalogus 665, 1979, oplage 3000, 16 pagina’s.