Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (40c)

15 juni 2022

Stereofoto’s kunnen met enige oefening ook zonder een optisch hulpmiddel bekeken worden. Sir Charles Wheatstone geldt als de uitvinder van de stereoscoop (1831). Een praktischer model van een stereoscoop is in 1849 ontwikkeld door Sir David Brewster. Later kwam daar nog de stereoscoop van Oliver Wendell Holmes bij (1859). Na 1900 liep het gebruik van stereoscopen sterk terug door bewegende filmbeelden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (40c)

Stereoscopic views by Tajiri

Het Zwitserse Landesmuseum in Zürich bracht in de periode van 23 juli 2021 tot en met 17 oktober 2021 onder de titel “Stereomania. Switzerland in 3D” de mogelijkheden en resultaten van het gebruik van stereoscopische beeldtechnieken binnen de aandachtsfeer van de bezoekers. De tentoonstelling toonde stereoscopische foto's van Zwitserland uit een periode tussen 1860 en 1910.

Dankzij het stereoscopische opname- en weergaveproces konden internationale uitgeverijen een toeristisch 3D-beeld populariseren dat zijn weg vond naar salons en woonkamers over de hele wereld. Spectaculaire bergtoppen, idyllische meren en glamoureuze toeristische hotspots konden in 3D worden verkend en bewonderd. De verspreiding van deze afbeeldingen heeft ertoe bijgedragen dat het land een topbestemming voor toeristen is geworden.

De 3D-tentoonstelling bood ook achtergrondinformatie over de stereoscopische industrie en apparatuur. Voor meer info www.landesmuseum.ch. Door de strenge maatregelen bij museumbezoek hebben helaas weinigen genoten van deze unieke tentoonstelling van een 3D-dimensionale beeldtechniek, die voor veel plezier en vermaak kan zorgen in familieverband en bij andere 3D-projecties.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (40c) - 2
Een Holmes stereoscoop met stereofoto’s. Foto Schweizerisches Nationalmuseum.

De catalogus Stereoscopic views by Tajiri verscheen ter gelegenheid van een gelijknamige expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1979. Voor aanvullende informatie over zijn leven en werk bekijk de site www.shinkichi-tajiri.com.

Heeft u interesse in het fotograferen en in filmen in 3dimensies, kijk dan op de site van de NVvS: www.stereofotografie.nl.

“Stereoscopic views by Tajiri”, Els Barents en Shinkichi Tajiri, catalogus 665, 1979, oplage 3000, 16 pagina’s.