Kunstzinnige betoveringen door gebruik van kunstlicht

10 juli 2024

Van de in 2021 in het Kunststation Kleinsassen georganiseerde expositie “Licht! Installatie, Sculptuur, Fotografie” ontvingen wij voor onze boekencollectie en een bespreking in Optische Fenomenen de gelijknamige catalogus van deze succesvol verlopen expositie van kunstwerken van tien kunstenaars. Ter gelegenheid van het 200-jarige jubileum van de Duitse provincie Fulda organiseerde het museum op basis van het thema “Licht” deze expositie met lichttechnische en visuele benaderingen van de verwonderlijke mogelijkheden in het gebruik van licht- en laserstralingen in kunstzinnige objecten, sculpturen en in vrije opstellingen.

Kunstzinnige betoveringen door gebruik van kunstlicht

Kunststation Kleinsassen

Het accentueren van de verschijnselen licht en donker en deze bewust maken is een interessant visueel thema geworden in de hedendaagse kunst. De scheppende blik van de kunstenaar is enerzijds gericht op de directe omgeving en anderzijds op de wereld om ons heen. Tien gerenommeerde kunstenaars hebben de uitnodiging van Kunststation Kleinsassen aanvaard en namen deel aan het unieke expositieproject “Licht!”.

Inzendingen gingen allemaal over het echte “licht” en de energie ervan, de verschijnselen en de effecten op mensen. Ze legden vast wat wordt gezien en herkend in “lichtkunst”, in foto’s en beelden, in installaties met de verscheidenheid aan benaderingen en uitdrukkingen, in tekeningen en sculpturen of kunststof objecten. De kunstenaars met verschillende werkmethoden, intenties en uitspraken toonden door een diversiteit in hun werken een prachtig spectrum van verhelderende percepties van wat door de duisternis breekt: licht! Aan de expositie namen onder andere deel Felix Contzen, Rainer Plum, Betty Rieckmann, Susanne Rottenbacher en Christoph Dahlhausen.

Kunststation Kleinsassen, An der Milseburg 2, D-36145 Hofbieber-Kleinsassen, www.kunststation-kleinsassen.de.


Gerelateerde artikelen