Kunstzinnige reacties op het verval en opbouw in steden (2)

9 juli 2024

Toekomstgerichte speculaties over de transformaties die worden bevorderd door bescherming van het klimaat, kunstmatige intelligentie en mondialisering staan naast de kritische blikken op historische ontwikkelingen van stedelijke projecten die voortkwamen uit de beloften van vooruitgang in de moderniteit. De titel “Forthcoming” is ontleend aan het gelijknamige boek van de Libanese schrijver en filmmaker Jalal Toufic en is gepubliceerd in 2000.

Kunstzinnige reacties op het verval en opbouw in steden (2)

K21 - Kunstcollectie NRW

Zijn discussies over de impact van rampen op de cultuur als niet-lineaire gebeurtenissen in de tijd, spelen een centrale rol in het hele werk van Walid Raad. De term ‘aanstaande’ reflecteert speculatief op een volgend moment van verval en regeneratie waarin het verleden altijd aanwezig is. De boeken van Toufic en een selectie van verdere literatuur nodigen je uit om je verder te verdiepen in de thema’s binnen de tentoonstelling.

Kunstzinnige reacties op het verval en opbouw in steden (2) - 2 Kunstzinnige reacties op het verval en opbouw in steden (2) - 3
Sfeerbeelden van geëxposeerde kunstwerken in de tentoonstelling “Forthcoming” in K21.

Er zijn kunstwerken te zien van de volgende kunstenaars Walid Raad, Anusha Alamgir, Guerreiro do Divino Amor, Hannah Darabi, Hito Steyerl, Liam Young, Hedda Roman en Tobias Zielony. Tijdens de looptijd van de tentoonstelling verschijnt een bijbehorende publicatie in de vorm van een brochure met illustraties.

K21 - Kunstcollectie NRW, Ständehausstraβe 1, D-40213 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen