Kunstzinnige reacties op het verval en opbouw in steden (1)

8 juli 2024

Van Beiroet tot Dhaka, via Los Angeles en Berlijn naar Brasilia en Napels: in de tentoonstelling “Forthcoming. Speculaties in stedelijke ruimten” toont museum K21 in Düsseldorf tot en met 4 augustus 2024 kunstwerken, -uitingen en -projecten van een aantal hedendaagse kunstenaars uit de kunstcollecties NRW, die reageerden op veranderingen in de stedelijke ruimte. Filminstallaties, video’s, foto’s en boeken gaan over verlies en vernietiging, herinnering en reconstructie, maar ook over visies en ideeën.

Kunstzinnige reacties op het verval en opbouw in steden (1)

K21 - Kunstcollectie NRW

Centraal staat de stad als locatie voor vragen over de toekomst; vragen waarmee voortdurend over nieuwe mogelijkheden voor het gemeenschapsleven en sociale situatie wordt onderhandeld. Wat gaat komen - ‘aanstaande’ - worden momenten van observaties over verval, vernieuwing en sporen van het verleden in wat net in opkomst is. Centraal in de tentoonstelling staat de omvangrijke video-installatie Sweet Talk Commissions Beirut (Solidere: 1994-1997), 2019, van de Libanees-Amerikaanse kunstenaar Walid Raad.

Kunstzinnige reacties op het verval en opbouw in steden (1) - 2 Kunstzinnige reacties op het verval en opbouw in steden (1) - 3 Kunstzinnige reacties op het verval en opbouw in steden (1) - 4
Sfeerbeelden van geëxposeerde kunstwerken in de tentoonstelling “Forthcoming” in K21. Op de laatste 2 foto's is een verlaten gebouw en het spiegelbeeld ervan afgebeeld. De foto toont een video van het opblazen van het gebouw.

Het werk werd in 2021 aangekocht door de Kunstcollectie NRW en is voor het eerst getoond op een indrukwekkende breedte van 15 meter. In de twee aangrenzende zalen zijn zeven extra hedendaagse artistieke perspectieven te zien. Grote steden in het mondiale zuiden bewegen zich naast westerse metropolen. Ook fictieve steden spelen een rol en vervagen grenzen tussen utopie en dystopie. (Wordt vervolgd).

K21 - Kunstcollectie NRW, Ständehausstraβe 1, D-40213 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen