Expositie UK Women toont werk van Britse fotografen (2)

5 juli 2024

De verhalen achter de foto’s zijn onlosmakelijk verbonden met de personen die erop afgebeeld staan of de persoonlijke ervaringen van de fotografen. Met vroege zwart-witfoto's uit de jaren zeventig documenteren ze het dagelijks leven in de grote stad en aan de kust. In de jaren tachtig en negentig maakten fotografen zich los van de klassieke documentairefotografie en stelden zich open voor een artistiek perspectief en een eigen beeldtaal, die op humoristische en soms satirische wijze werd gepresenteerd.

Expositie UK Women toont werk van Britse fotografen (2)

UK Women in Ludwig Galerie Schloss Oberhausen

Vanaf de jaren 2000 tot nu hebben jongere vrouwen zich de mogelijkheden van fotografie als artistiek medium eigen gemaakt en al snel hebben weten te verwerken in onder meer persoonlijke identiteitsvragen of vanuit de gevolgen van de coronapandemie in veelal indrukwekkende en veelzeggende (zelf)portretten.

Alle 28 vrouwelijke fotografen zijn verenigd door hun onstuitbare verlangen naar een artistieke, sociale en maatschappelijke autonomie naast die van hun mannelijke collega's. Met 220 werken uit 29 series laat de tentoonstelling dit op indrukwekkende wijze zien. De expositie is mede samengesteld door Ralph Goertz in samenwerking met de organisatie IKS Photo en medewerkers van het museum.

Expositie UK Women toont werk van Britse fotografen (2) - 2

ISBN 978-3-932236-50-1, “UK Women”, Kerrin Postert, Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, 2024, 16 pagina’s, € 5.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen