Lalique Museum in Doesburg presenteert kunst van De Stijl

8 januari 2022

Tot en met 19 juni 2022 is in het Lalique Museum Nederland in Doesburg de expositie “De Stijl - Theo van Doesburg & tijdgenoten” te zien. In de verrassende expositie is de invloed van kunstbeweging “De Stijl” op binnen- en buitenlandse kunstenaars en stromingen getoond door kunstwerken van bekende kunstenaars als Piet Mondriaan, Wassily Kandinsky, Robert Delaunay, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck.

Lalique Museum in Doesburg presenteert kunst van De Stijl

De Stijl - Theo van Doesburg & Tijdgenoten

Talloze werken zijn nooit eerder in deze samenstelling aan kunstliefhebbers getoond. De expositie werd mogelijk gemaakt dankzij meerdere bruikleengevers. Een kunstenaar die het aanvankelijk niet zo op had met de nieuwe vormen van moderne kunst, was juist Theo van Doesburg. Doch na het lezen van Kandinskys “Rückblicke”, raakte Van Doesburg overtuigd van de nieuwe weg die hij zou inslaan.

Gebaseerd op Kandinskys gedachte dat kunst uit het verleden de toekomstige zou voorspellen, stelde Van Doesburg dat kunst evolueert en dientengevolge steeds abstracter zou worden. Van Doesburg genoot nationale en internationale aandacht van vele internationaal opererende kunstenaars. Zijn invloed op het functioneren van de groep “De Stijl” was heel functioneel en van indrukwekkende omvang. Met de bijbehorende catalogus, de vele essays en een schat aan reproducties heeft de kunstliefhebbers een waardevol kunstboek.

“De Stijl - Theo van Doesburg & Tijdgenoten”, B.M. Janssens, Lalique Museum Nederland, 2021, 90 pagina’s.

Lalique Museum Nederland, Gasthuisstraat 1, NL-6981 CP Doesburg, www.laliquemuseum.nl.


Gerelateerde artikelen