Laserlicht voor de toekomst

26 februari 2024

In de serie boeken “Technologie voor de Toekomst” bracht de Engelse uitgeverij Belitha Press tot nu toe vier titels uit. De boeken zijn telkens ruim voorzien van illustraties. Verschenen zijn de titels Satellieten, Lasers, Computers en Communicatie. Met het uitgeven van deze compacte uitgaven met veel plaatjes voor de jonge lezer springt de uitgever in op de vraag uit de markt naar voorlichtende publicaties over de belangrijkste technologische onderwerpen in de 20e eeuw.

Laserlicht voor de toekomst

Lasers - now and into the future

Eén van de meest bijzondere uitvindingen van deze eeuw, de laser, zal een belangrijke rol blijven spelen in de verdere ontwikkelingen in de moderne beeld-, geluids- en communicatietechnieken. In het Engelstalige boek “Lasers” geeft auteur Steve Parker een boeiend en overzichtelijk veeld van de veelzijdigheid in toepassingen van de laser en de laserstraling in het dagelijks leven. Nadat in 1960 de Amerikaanse wetenschapper Theodore H. Maiman de eerste laserstraling produceerde, zijn de verdere ontwikkelingen en de mogelijkheden voor toepassingen in bijzondere stroomversnellingen gekomen.

Na een korte introductie over enkele praktische toepassingen behandelt de auteur het principe van de werking van de laser, het ontstaan van laserstraling en de specifieke kenmerken van deze compacte en geconcentreerde lichtbron. De laserlichtbron wordt onder andere gebruikt in de geneeskunde bij oogoperaties en bij de tandarts voor een optimale tandverzorging. Ook in de industrie kent de laser intereessante toepassingen. In de beeld- en geluidsapparatuur speelt de halfgeleider diodelaser een hoofdsrol bij de opname en weerrgave van beeld en geluid.

In de 21e eeuw zullen er vele nieuwe toepassingen op de markt komen. Andere hoogwaardige toepassingen van de laser zijn er op het gebied van de micro- en nano-elektronica, glasvezelcommunicatie en in de geografie. De auteur neemt de jonge lezer ook mee naar de wereld van de holografie. Dankzij de laser heeft de holografie een interessante ontwikkeling doorgemaakt. De lezer krijgt een goed beeld van de opname van een hologram. Het boek eindigt met illustraties en begeleidende teksten over de laser in militaire toepassingen en het gebruik van lasers in computers. Een verklarende woordenlijst sluit dit informatieve boek af.

ISBN 1-85561-729-3, “Lasers - now and into the future”, Steve Parker, Belitha Press, 1998, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen