Het verwerken van visuele informatie (1)

27 februari 2024

Het presenteren, waarnemen en verwerken van visuele informatie is essentieel voor bijna elke activiteit in het menselijk leven en voor het informeren over situaties in de moderne technologie. Het door de auteurs Hendee en Wells samengestelde Engelstalige studieboek “The Perception of Visual Information” bevat dertien hoofdstukken met diverse onderwerpen uit het vakgebied Perceptie. Meerdere deskundigen en wetenschappers werkzaam in dit vakgebied geven op een uitstekende wijze hun visie, onderzoeksresultaten en interpretaties over diverse onderwerpen.

Het verwerken van visuele informatie (1)

The Perception of Visual Information

Alle onderwerpen worden op een wetenschappelijk niveau benaderd. Van alle zintuigen en andere middelen is het zien één van de meest indrukwekkende mogelijkheden van de mens om de omgeving op te nemen en te beoordelen. Visuele interacties kunnen in het algemeen onderscheiden worden in drie processen, te weten (1) detectie van de visuele informatie, (2) herkenning van de “externe bron” van de informatie en (3) de interpretatie van de “betekenis” van de waargenomen informatie.

Deze processtappen volgen elkaar in het algemeen op, alhoewel er toch een aanzienlijke onderlingen onafhankelijkheid vast te stellen is. Hoe wij zien en hoe wij denken te zien maakt nog steeds vele tongen los en inspireert vele wetenschappers, onderzoekers, psychologen en natuurkundigen tot onderzoek en beschouwingen. Een blijvende en boeiende informatiestroom is daarvan het resultaat. Dit boek is daar ook een interessant bewijs van. (Wordt vervolgd).

ISBN 0-387-94910-0, “The Perception of Visual Information”, William R. Hendee en Peter N.T. Wells, Springer-Verlag, 2e druk, 409 pagina’s.


Gerelateerde artikelen