Lise Meitner (1878-1968)

19 oktober 2021

De Zweeds-Oostenrijkse natuurkundige en kernfysicus Lise Meitner (1878-1968) beschreef samen met haar neef Otto Frisch de fysisch-theoretische verklaring van de mogelijkheden van kernsplijting. Een aantal maanden voor het verschijnen van de publicatie met de resultaten van hun onderzoek, toonden Otto Hahn en assistent Fritz Straβmann aan dat een kernsplijting mogelijk was en ook was gelukt door het gebruik van een radiochemische methode.

Lise Meitner (1878-1968)

Haar belangrijkste leraar werd Ludwig Boltzmann.

Elise “Lise” Meitner is geboren in Wenen. Haar schoolopleidingen sloot zij af met een examen als lerares Frans. In 1901 startte Lise met de studies Natuurkunde, Wiskunde en Filosofie aan de Universiteit van Wenen. Haar belangrijkste leraar werd Ludwig Boltzmann.

Al aan het begin van de studie was er al belangstelling voor het verschijnsel van radioactiviteit. In 1906 promoveerde Meitner als tweede vrouw in het vak Natuurkunde. In 1907 vertrok zij naar Berlijn voor verdere studie en trof de jongere Otto Hahn, met wie zij 30 jaar zou samenwerken. Haar loopbaan bevat boeiende bijzonderheden.


Gerelateerde artikelen