Louis Abel Charles Tellier (1828-1913)

4 juli 2018

De Franse ingenieur, uitvinder en zakenman Louis Abel Charles Tellier (1828-1913), ook bekend als Charles Tellier, liet in 1869 als ondernemer de allereerste industriële koelinstallatie ter wereld ontwerpen en bouwen. In het jaar 2018 is er aandacht voor het feit dat hij 190 jaar geleden werd geboren in Amiens en 105 jaar geleden in Parijs overleed.

Louis Abel Charles Tellier (1828-1913)

Louis Abel Charles Tellier werd 190 jaar geleden geboren.

Charles Tellier bestudeerde ammoniak, het praktische gebruik ervan als koelmiddel in koelinstallaties en het toepassen als een geconcentreerde kunstmeststof. Ook bestudeerde Tellier de productie van perslucht voor vele praktische toepassingen. Baron Hausmann in Parijs stelde hem voor zich te concentreren op de productie van koude.

Dankzij een vindingrijkheid was Tellier op de hoogte van de resultaten van enkele koude-experimenten in laboratoria. Al snel kwam zijn eerste experimentele koelmachine beschikbaar, waarin gecondenseerd ammoniakgas zorgt voor koude. Door enkele samenvallende omstandigheden kwam zijn systeem niet in economisch vaarwater terecht. Charles Tellier stierf in grote armoede ondanks zijn successen.


Gerelateerde artikelen