Maak kennis met de fictieve ruimten van Ben Willikens (2)

1 december 2022

Ben Willikens’ ‘Laatste avondmaal’ (1976-79) is in de tentoonstelling te bewonderen als eerbetoon aan Da Vinci's beroemdste afbeelding van het ‘Laatste avondmaal’ in de kunstgeschiedenis. In zijn versie laat Willikens de Zoon van God en zijn discipelen weg. Hij beperkte zich uitsluitend tot de symmetrische ruimte. De afbeelding is een van de iconen van de Duitse schilderkunst van na 1945.

Maak kennis met de fictieve ruimten van Ben Willikens (2)

Ben Willikens in SCHAUWERK Sindelfingen

Sinds het begin van de jaren tachtig toont de reeks ‘tegenruimten’ de denkbeeldige architectuur die niet kan worden gelokaliseerd als tegenbeeld van de echte visuele wereld. Studio- en kunstenaarskamers uit de 20e eeuw van de Piet Mondriaan en Kurt Schwitters en moderne gebouwen van architecten als Mies van der Rohe vormen het thema van de kamers van het modernisme. Ook decorontwerpen van Willikens komen aan bod.

De bijbehorende catalogus en tevens het oeuvreboek is een zeer waardevol kunst- en studieboek geworden door de essays, de afbeeldingen van ontwerpen en gerealiseerde kunstwerken en de unieke inkijk in zijn prachtige loopbaan als kunstenaar en creatieve denker. Op de eerste dubbele afbeelding in het kunstboek staat Ben Willikens bij zijn unieke interpretatie van het wereldberoemde schilderij van wetenschapper en schilder Leonardo da Vinci, het ‘Laatste avondmaal’.

Maak kennis met de fictieve ruimten van Ben Willikens (2) - 2
Raum 1321, Studio Piet Mondrian, Ben Willikens, Paris, 2017, Sammlung Siegfried und Jutta Weishaupt, Foto: Michael Steinle, © VG Bild-Kunst, Bonn 2022.

Ben Willikens noemde zijn schepping ‘Avondmaal’ en schilderde dit werk op drie panelen in de afmetingen van 300 x 600 cm. Er komen ook werken van andere kunstenaars aan de orde in essays en het kunstboek bevat een schat aan foto’s uit zijn privé-album. Een publicatie voor alle docenten en studenten in diverse kunstopleidingen.

ISBN 978-3-95498-702-3, “Ben Willikens”, Barbara Bergmann, Svenja Frank, e.a., Sandstein Verlag, 2022, 280 pagina’s, € 38.

SCHAUWERK Sindelfingen, Eschenbrünnlestraβe 15, D-71065 Sindelfingen, www.schauwerk-sindelfingen.de.


Gerelateerde artikelen