Infraroodfotografie legt bij schilderijen geheimen bloot

17 november 2022

De publicatie “drunter und drüber” hoort bij de expositie onder dezelfde titel, die in 2011 is gehouden naar aanleiding van de activiteiten rondom het 175-jarig bestaan van het museum “Alte Pinakothek” in de stad München. Onder de schijnbaar merkwaardig gekozen titel “Onder en over” is er in de publicatie aandacht voor verborgen en soms waardevolle beelden onder compleet opgeleverde schilderwerken.

Infraroodfotografie legt bij schilderijen geheimen bloot

drunter und drüber. Altdorfer, Cranach und Dürer auf der Spur

De deur van een speciale afdeling binnen het museum wordt op een kier gezet en maken lezers kennis met onderzoeksfaciliteiten waarmee schilderijen zonder schade binnenstebuiten worden gekeerd. Infrarood-technologie maakt al tientallen jaren deel uit van de routine van kunsttechnologisch onderzoek, dat gepaard gaat met de wetenschappelijke verwerking van de bevindingen in de schilderijlagen.

Onderzoekers kruipen in en onder de huid van het schilderstuk, maken het voorbereidende werk van de kunstenaar zichtbaar en geven belangrijke inzichten in het werkproces die essentieel is voor een alomvattend begrip van het kunstwerk. Zowel echtheid als de handtekening nemen zij onder de loep en maken ook gebruik van röntgenstraling, fluorescentie- en microfotografie.

De inzet van de wetenschap is een lust voor het oog geworden, dankzij de keuze voor de acht hoogwaardige schilderijen van oude Duitse schilderkunst uit eigen collecties. In een directe vergelijking geven ze fascinerende inzichten in het creatieve werk van Altdorfer, Cranach en Dürer. Het is een boek met bijzondere verrassingen.

ISBN 978-3-9811414-9-8, “drunter und drüber. Altdorfer, Cranach und Dürer auf der Spur”, Martin Schawe en Andreas Burmester, Bayerische Staatsgemäldesammlungen, 2011, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen