De kunstgeschiedenis op een inspirerende wijze besproken (3)

9 november 2022

Hoofdstuk drie vertelt onder de titel “Kunst na de val van Rome: periode 500-1760” het ontstaan van ”Christelijke kunst”, “Byzantijnse architectuur”, “Mozaïeken”, “Renaissance”, “Barok” en “Rococo”. Alles is ter ondersteuning voorzien van kleurrijke afbeeldingen van kunstwerken, interieurs en bouwwerken, zoals Alhambra en de Taj Mahal tempel.

De kunstgeschiedenis op een inspirerende wijze besproken (3)

Art History For Dummies

In hoofdstuk vier staat de kunstontwikkeling binnen de periode van de industriële revolutie (1760-1900) centraal, met kunststromingen als neoklassieke, romantische kunst, realisme, impressionisme en post-impressionisme. In het vijfde hoofdstuk krijgt de lezer een beeld van de kunst in de 20e en 21e eeuw, zoals het expressionisme, kubisme, futurisme, DADA, surrealisme, abstract expressionisme, psychedelische kunst, fotografie en postmoderne kunst.

Het boek sluit af in hoofdstuk zes met lijstjes van 10 musea die bezocht moeten worden en 10 boeken van kunstenaars die gelezen moeten worden. Ook bevat het studie- en referentieboek een uitgebreide trefwoordenlijst. Het boek is een naslagwerk - het is iets waar je keer op keer naar kunt kijken, je erin kunt onderdompelen om de informatie te vinden die op dat moment voor jou het belangrijkst is.

De kunstgeschiedenis op een inspirerende wijze besproken (3) - 2
Sir Isaac Newton, William Blake (1757-1827). Een illustratie uit: Art History For Dummies.

Op diverse plekken heeft de auteur samenvattingen geplaatst. Via de forse inhoudsopgave vindt de lezer de onderwerpen die direct van belang zijn. “Kunstgeschiedenis voor dummies” is een tijdmachine die je door de mooiste, meest schokkende en invloedrijkste momenten in de geschiedenis van menselijke creativiteit leidt.

Je leert een Picasso van een Warhol te onderscheiden en realisme van Rococo. In deze editie ontdek je onbekende kunstenaars, de Harlem Renaissance en andere prominente kunststromingen. Duik diep in de kunstgeschiedenis met dit fullcolor boek en maak indruk op vrienden door de hoeveelheid wetenswaardigheden en vergaarde kennis over kunst.

ISBN 978-1-119-86866-8, “Art History For Dummies”, Jesse Bryant Wilder, John Wiley & Sons Publishing, 2022, 2e druk, 432 pagina’s, € 30,90.


Gerelateerde artikelen