Kunst beweegt zich tussen waarheid en werkelijkheid

9 november 2022

In het omvangrijke boek met de titel “Art and Press” staat het thema “Kunst. Waarheid. Werkelijkheid.” centraal in de algemene artikelen over dit kritische thema en in de specifieke kleinere informatieve artikelen over het werk van de kunstenaars, die deelnamen aan de gelijknamige exposities in Berlijn en Karlsruhe. In meerdere artikelen wordt dit thema gedetailleerd en op een uiterst kritische manier uitgewerkt in feiten, veronderstellingen, houdingen en meningen.

Kunst beweegt zich tussen waarheid en werkelijkheid

Art and Press - Kunst. Wahrheit. Wirklichkeit.

Uiteindelijk heeft kunst de openbaarheid nodig en tijdschriften en kranten zorgen voor die openbaarheid. Daarvan zijn kunstenaars zich van bewust en maken gebruik van de pers om werken te presenteren. Toen de organisatoren begonnen aan de voorbereiding van de tentoonstelling, waren zij zich ervan bewust dat er veel discussies gevoerd moesten worden en dat er naast uitgebreid onderzoek ook heel wat organisatorisch werk verzet zou moeten worden. De complexiteit van het onderwerp maakt talloze benaderingen en manieren mogelijk om het te representeren.

Wat de organisatoren echt overweldigde was de grote inzet en serieuze interesse voor het thema van de kunsttentoonstelling vanuit de deelnemende of vertegenwoordigde kunstenaars, zoals de kunstenaars Al Weiwei, Markus Lüpertz, Damien Hirst, George & George, Joseph Beuys, Sigmar Polke, Andy Warhol, Luc Tuymans en Erwin Wurm. Het geheel bevindt zich tussen esthetiek en politiek. Kunstenaars werken voortdurend met de kracht van beelden en voegen daar begrippen als schijn en werkelijkheid aan toe. Een bijzonder boek voor kunststudenten.

ISBN 978-3-86832-094-7, “Art and Press - Kunst. Wahrheit. Wirklichkeit.”, Walter Smerling, Wienand Verlag, 2012, 288 pagina’s.


Gerelateerde artikelen