Maak kennis met de fictieve ruimten van Ben Willikens

30 november 2022

Het SCHAUWERK Sindelfingen toont onder de titel “Ruimte en geheugen” tot en met 12 februari 2023 een uitgebreide overzichtstentoonstelling van kunstschilder Ben Willikens. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de kunstenaar en omvat meer dan honderd werken uit al zijn herkenbare creatieve fasen, waaronder de werken uit de beroemde Schaufler Collection, werken uit het atelier van de kunstenaar en uit het bezit van nationale bruikleengevers.

Maak kennis met de fictieve ruimten van Ben Willikens

Ben Willikens in SCHAUWERK Sindelfingen

Kunstschilder Ben Willikes is onder andere bekend geworden door zijn grootschalige schilderijen van fictieve, verlaten ruimtes in subtiele grijstinten. De voorstellingen zien eruit als ideaaltypische architectuur uit de renaissance en imponeren door de perfecte schilderstijl. In de geschilderde ruimten verwerkt Willikens zijn biografische ervaringen zoals een verblijf in een kliniek op 30-jarige leeftijd, maar verwerkt ook het Duitse verleden en thema’s uit de internationale kunstgeschiedenis in zijn werken.

Willikens houdt zich al meer dan 50 jaar bezig met ruimte en architectuur in schilderijen, tekeningen en schetsen. Perspectivische constructies, een kleurenpalet dat lange tijd uitsluitend door grijstinten werd gedomineerd en het consequent uitsluiten van mensen zijn typische kenmerken van zijn geschilderde werken.

Ben Willikens onderhandelt over existentiële vragen over het ‘mens-zijn’ door middel van ruimte en architectuur en daarbij voegt hij veelal een politieke inhoud toe aan de voorstelling. Naast zelden geziene, surrealistisch ogende tekeningen uit de jaren zestig, is zijn indrukwekkende reeks institutionele foto's te zien, aangevuld met foto’s en resultaten van fotostudies uit de jaren zeventig. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-95498-702-3, “Ben Willikens”, Barbara Bergmann, Svenja Frank, e.a., Sandstein Verlag, 2022, 280 pagina’s, € 38.

SCHAUWERK Sindelfingen, Eschenbrünnlestraβe 15, D-71065 Sindelfingen, www.schauwerk-sindelfingen.de.


Gerelateerde artikelen