Magie van stereogrammen maakt kijkers nieuwsgierig

18 maart 2019

Ruim 25 jaar geleden kwam een enorme stroom aan boeken, tijdschriften en andere publicaties op gang waarin 3D-beelden in de vorm van stereogrammen centraal stonden. Elke publicatie bevatte een uitleg voor de kijker hoe je het beste kan kijken naar de veelal vreemde en ingewikkelde beeldpatronen om de “verborgen” 3D-afbeeldingen te ontdekken. Voor velen een enorme opgave om de kijktechniek of het kijkkunstje onder de knie te krijgen.

Magie van stereogrammen maakt kijkers nieuwsgierig

Das magische Auge

Uitgever arsEdition bracht verschillende titels met zogenoemde magische beelden op de markt. Het begrip “Magic Eye” was ineens over de gehele wereld een begrip en leidde tot een veelheid aan publicaties. Uitgever arsEdition deed mee aan de 3D-boom met licentieuitgaven en eigen ontwikkelde publicaties. Om het feit van de eerste Duitstalige uitgave van 25 jaar geleden te vieren bracht arsEdition de Duitse versie van een Amerikaanse versie op de markt.

Het jubileumboek bevat een schat aan nieuw ontworpen stereogrammen en heeft daarmee sterk geprofiteerd van de nieuwste digitale bewerkingstechnieken. Alleen de nieuwe ontwerpen zijn al een feest voor onze ogen en het ontdekken van het verborgen 3D-plaatje blijft voor iedereen een ultieme 3D-verrassing.

Magie van stereogrammen maakt kijkers nieuwsgierig - 2
Het testplaatje in het boek “Das magische Auge”.

De 50 nieuwe 3D-ontwerpen zijn op groot formaat afgedrukt. De oplossingen van alle plaatjes zijn achterin afgedrukt. In een uitgebreide inleiding is ingegaan op het succes van dit magische spel met de visuele waarneming en de mogelijkheden om andere afbeeldingen voor de kijker te kunnen verstoppen.

Stereogrammen kunnen volgens oogheelkundigen bijdragen aan onderzoek en verbetering van onze visuele waarneming. De lezers van het nieuwe boek krijgen een uitgebreide instructie om met succes te genieten van de 3D-plaatjes. De stereogrammen worden op een bepaalde manier bekeken. Het boek bespreekt twee methoden voor het beste resultaat.

ISBN 978-3-8458-3151-0, “Das magische Auge”, arsEdition, 2019, 56 pagina’s.