Bouw zelf een spectroscoop voor onderzoek van zonlicht

15 februari 2019

Bij de organisatie NOVAlab, een initiatief van het NOVA Informatie Centrum, verscheen de lesbrief “Onderzoek de zon”. Het onderwijsmateriaal is bedoeld voor de leerlingen in het voortgezet onderwijs. De lesbrief bevat een overzicht met de te bereiken doelen, opgesteld door de makers ervan. Voor het uitvoeren van het onderzoek naar het spectrum van de zon heeft NOVA een bouwpakket van een spectroscoop ontwikkeld.

Bouw zelf een spectroscoop voor onderzoek van zonlicht

Onderzoek de zon

Via de docent kan dit bouwpakket worden besteld bij de firma Breukhoven. De lesbrief start met de geschiedenis van het onderzoek naar de relatie tussen licht en kleur. Al in de Griekse oudheid vroegen wetenschappers zich af of er een relatie bestaat tussen licht en kleur.

Bouw zelf een spectroscoop voor onderzoek van zonlicht - 2 Bouw zelf een spectroscoop voor onderzoek van zonlicht - 3
Christiaan Huygens (li); Isaac Newton (re).

De baanbrekende ontdekkingen en verhandelingen van Isaac Newton en van Christiaan Huygens zijn op een compacte wijze door de samenstellers beschreven. Ook de resultaten van experimenten door Joseph von Fraunhofer spelen een rol in de opbouw van onze kennis over het licht van de zon. De lesbrief bevat kleurrijke illustraties en is digitaal beschikbaar via de website www.astronomie.nl.

ISBN 978-94-90496-01-2, “Onderzoek de zon”, J. Vreeling, NOVAlab, 2012, 18 pagina’s, lesbrief.


Gerelateerde artikelen