Magritte’s werk combineert fantasie, dromen en realiteit (1)

17 november 2021

Het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza houdt in Madrid de eerste overzichtsexpositie met fascinerende kunstwerken, foto’s en andere kunstzinnige creatieve uitingen van de beroemde Belgische kunstenaar en toonaangevende surrealist René Magritte (1898-1967) sinds de tentoonstelling in de Fundación Juan March in het jaar 1989. De titel “De Magritte-machine” benadrukt het repetitieve en combinatorisch element aanwezig in het werk van deze toonaangevende en inspirerende schilder, waarvan de obsessieve thema's voortdurend terugkeren met ontelbare variaties.

Magritte’s werk combineert fantasie, dromen en realiteit (1)

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

De grenzeloze verbeeldingskracht in de werken van Magritte leidde tot een zeer groot aantal gedurfde composities en provocerende beelden die de waarneming van de kijker veranderen, beïnvloeden en daarmee onze vooropgezette realiteit in vraag stelt en tot een reflectie uitlokken. De expositie met de Spaanse titel “La máquina Magritte” is te bezichtigen tot en met 30 januari 2022.

Magritte’s werk combineert fantasie, dromen en realiteit (1) - 2

Bij deze expositie verscheen een rijk geïllustreerd catalogus met afbeeldingen van alle getoonde werken en aangevuld met een reeks van privéfoto’s uit het toenmalige privéarchief van Magritte. Het geheel aan reproducties en toelichtingen is sterk aangevuld met verschillende essays over het werk en leven van de schilder en expert op het gebied van combinaties tussen woord en beeld. De tentoonstelling is verdeeld in zeven te onderscheiden secties: 1. De krachten van de tovenaar; 2. Beeld en woord; 3. Figuur en achtergrond; 4. Beeld en raam; 5. Gezicht en masker; 6. Mimiek en 7. Megalomanie. (Wordt vervolgd).

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Paseo del Prado 8, E-28014 Madrid, www.museothyssen.org.


Gerelateerde artikelen