Een illustratie is meer dan een weergave van echtheid

2 november 2021

Een illustratie overdrijft en interfereert en is altijd meer dan alleen het weergeven van wat wordt gezien. Ze interpreteert en focust. Illustratoren maken afbeeldingen die de meesten nog nooit eerder hebben gezien. Er zijn beelden ontworpen die de kracht hebben om het denken, handelen en voelen te veranderen van degenen die ernaar kijken.

Een illustratie is meer dan een weergave van echtheid

Freistil. Das Buch der Illustration

Daarom zijn mediamensen en creatieve medewerkers van reclamebureaus altijd op zoek naar nieuwe talenten en stijlen, ideeën trends en technieken. Illustraties gaan de stroom van verwisselbare foto's tegen die wordt veroorzaakt door steeds betere telefooncamera's. Het omvangrijke boek Freistil presenteert opmerkelijk nieuw werk van 157 illustratoren van over de hele wereld, die in veel gevallen met soms eenvoudig werk meer zeggen dan duizend woorden.

Daarmee is de uitgave van Freistil opnieuw een schatkamer en bron van inspiratie en referentie. Voor de zevende keer verschijnt deze uitgave op voldoende afstand zodat er echt iets nieuws te ontdekken valt. In een tijd waarin het nodig is om wereldwijd op te komen voor vrijheid van woord en beeld, ligt de redactionele focus van Freistil op illustraties die meer laat zien dan anderen (willen zien).

De auteur belicht de politieke explosiviteit van krachtige beelden en laat lezers kennismaken met kunstenaars die machtige politieke personen confronteren met misstanden. De Franse Revolutie was de start van het werk van karikaturisten en andere politieke illustratoren.

ISBN 978-3-87439-952-4, “Freistil. Das Buch der Illustration”, Raban Ruddigkeit, Verlag Hermann Schmidt, 2021, 376 pagina’s.


Gerelateerde artikelen