Metamorfosen zorgen voor visuele effecten in een stad

12 oktober 2021

Tot en met 26 september 2021 presenteerde het Kunstmuseum Mülheim op drie locaties het werk van Yoana Tuzharowa. Zij werkt als vrije kunstenaar afwisselend in Keulen en Münster en is momenteel nog verbonden aan een kunstopleiding in Mülheim op basis van een studiebeurs.

Metamorfosen zorgen voor visuele effecten in een stad

Kunstmuseum Mülheim

In het kader van haar studie werkte zij aan een speciaal project op de locatie van het kasteel Styrum en presenteerde zij tijdens een presentatie aan de pers haar speciaal voor Mülheim aan de Roer ontwikkelde werk metamorfosen op drie locaties in het stadscentrum. Met licht- en geluidsinstallaties, een sculptuur in de openbare ruimte en een performances, belicht het project hoe het gezicht van de stad sinds de naoorlogse periode is veranderd als gevolg van de verandering van een kolenindustrie naar een handels- en dienstencentrum.

Als artistiek startpunt voor alle tentoonstellingslocaties dient de bekende dax-index als maatstaf, die de economische ontwikkelingen in Duitsland en de omringende landen laat zien. Door een steeds veranderende beurswaarde te vertalen in optische en akoestische impulsen, maakt de kunstenaar daaraan gekoppelde ingewikkelde abstracte handelsprocessen op kunstzinnige wijze voelbaar voor de zintuigen. Het interdisciplinaire kunstproject kwam tot stand in samenwerking met de muzikanten en digitale specialisten Francesco Marzano en Leon Eckard en met de architect Dominik Kissmann.

Kunstmuseum Mülheim, Schloβstrasse 28-30, D-45468 Mülheim aan de Roer, www.kunstmuseum-muelheim.de.


Gerelateerde artikelen