Herinnering aan een actieve spraakmakende kunstenaar

11 oktober 2021

Als geen andere kunstenaar heeft Joseph Beuys (1921-1986) met zijn invulling van het begrip kunst en de vele controversele kunstconcepten en -projecten de kunst in de 20e eeuw beïnvloedt en ruim voorzien van allerlei organische materialen en alledaagse dingen, objecten en voorwerpen.

Herinnering aan een actieve spraakmakende kunstenaar

Joseph Beuys: In Bewegung

In het jaar 2009 kwam het Kunstmuseum Mülheim in het bezit van een omvangrijke verzameling van affiches, manifesten, uitnodigingskaarten, aantekeningen en schetsen, bedacht, vervaardigd en veelal gesigneerd door de kunstenaar. Juist in het jaar van Joseph Beuys vanwege alle aandacht voor zijn 100e geboortedag heeft het museum in het voorjaar van 2021 een expositie gehouden waarin een groot deel van de aanwinsten werden getoond.

Door het tijdelijke karakter van een huisvesting van het museum op een andere locatie, vanwege een grote verbouwing in de oorspronkelijke behuizing van het museum, was er minder ruimte beschikbaar. Wel heeft de expositie een rijk geïllustreerde catalogus opgeleverd, die verkrijgbaar is op de huidige locatie. In het kader van vieringen in het “Beuys-jaar” verscheen er tevens een frankeergeldige Duitse postzegel van 80 c met een afbeelding van Beuys op een uitnodigingskaart voor een expositie van zijn affiches, grafisch werk en objecten in een expositieruimte in Mainz in 1984.

ISBN 978-3-935791-52-6, “Joseph Beuys: In Bewegung”, Axel Hinrich Murken, Verlag Murken-Altrogge, 2021, 131 pagina’s.

Kunstmuseum Mülheim, Schloβstrasse 28-30, D-45468 Mülheim, www.kunstmuseum-muelheim.de.


Gerelateerde artikelen